Positivt med större delaktighet i politiken

För ca ett år sedan beslutade kommunfullmäktige i Umeå att permanenta försöket med medborgarförslag. Det var nämligen år 2008 som min motion om att införa medborgarförslag i Umeå, under en försöksperiod, blev bifallen. Och 2011 landade vi i slutsatsen  – alla partier var eniga – att fortsätta med medborgarförslag i Umeå.

Jag tycker att det är ett positivt inslag, som ett komplement till de traditionella politiska kanalerna.

Men resultatet då? En stor del har blivit avslagna, en stor del har blivit besvarade. Bara ett medborgarförslag har hittills blivit bifallen.

Men detta skall inte tas till intäkt för att slopa möjligheten till medborgarförslag i vår kommun. Tänk om man skulle resonera på samma sätt när det gäller fullmäktigeledamöternas möjligheter att lämna in motioner? P.g.a. att nästan inga motioner blir bifallna, så ska ingen i framtiden få lämna in motioner….. Nej, så skulle man självfallet inte kunna resonera. Och samma synsätt borde gälla medborgarförslagen.

Ju fler som blir delaktiga i den politiska diskussionen i Umeå, desto bättre. Det är en välkommen delaktighetsreform och ett komplement till de traditionella politiska kanalerna. Ca 7 av 10 kommuner i Sverige (både socialdemokratiska och borgerliga kommuner) har infört medborgarförslag – och de allra flesta är nöjda med resultatet.
 

Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    De allra flesta är nöjda med resultatet. Var finns studien/undersökningen/beskrivningen som bekräftar det påståendet? Och vilka är det som anses nöjda? Politiker, allmänhet eller förslagsställare? Vilken förväntan fanns på antagna förslag?

    Jag har lämnat in ett flertal, inget accepterat och inget diskuterat i fullmäktige. Har nu ett som kommer upp i januarifullmäktige, om att Umeå kommun ska köpa min bok om bad- och simhistorik i Umeå samt framtiden för simningen här och till alla fullmäktigeledamöter.

    Då nu kommunen ska se över bad- och simplaneringen bör ju en bok som beskriver historia och framtid vara värdefull i sådan översyn för kommunens politiker att sedan kunna ta genomtänkt beslut i för framtiden.

    Vad tycker du? Här finns chans att ge ett andra medborgarförslag att bli antaget och i en viktig fråga för medborgarna i Umeå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.