(S)-förfallet i Umeå

På riksplanet har socialdemokraterna tappat år efter år, och senast idag kom den värsta bottennoteringen . Sossarnas ras bara fortsätter och fortsätter. Detta kombinerat med en S-politik som slutat att ta ansvar, utan bara ägnar sig åt populism.

I Umeå har vi sedan valet 2010 bekymrats över det socialdemokratiska samarbetet med Vänsterpartiet. Men nu har man dessutom, utan påtryckningar utifrån, gjort en rejäl vänstersväng. Utan att bekymra sig för vilka ekonomiska konsekvenser det får med att införa 6 timmars arbetsdag har man nu tagit beslut om att driva den linjen. Lennart Holmlund har blivit överkörd av en majoritet i partiet lokalt. Han förstod att det var ett korkat förslag, utifrån en rad aspekter, inte minst ekonomiskt.

Ordföranden för Socialdemokraterna i Umeå, Christer Lindvall, skriver i dag på VK:s debattsida om det positiva med 6-timmars arbetsdag, och angriper mig gång på gång. Han kommer att få svar, men på insändarplats då vi redan har skickat in en insändare om detta bisarra beslut från (S) i Umeå.

Vi moderater står för arbetslinjen. Vi vill se fler arbeten, inte dela på de befintliga. För oss är det viktigt att värna jobben och värna välfärden i Sverige och möjliggöra ytterligare resuser till skola, vård och omsorg.

Vi borde i Sverige, och runt om i kommuner och landsting, istället prioritera möjligheten till heltidsarbete och höjd lön framför kortare arbetstid! Det har också stöd i fackföreningsrörelsen. 

Förslaget från (S) i Umeå hotar inte bara Sveriges välfärd utan kommer också leda till en rejäl standardsänkning för de svenska löntagarna. Hur mycket ska alla löner sänkas med för att finansiera kalaset? 25%??

Socialdemokraterna i Umeå, vill på samma sätt som Vänstern, i praktiken tvinga alla landets löntagare att jobba deltid. Så lång har förfallet gått i det gamla arbetarpartiet.

Nu vet umeborna vad som gäller med (S i Umeå inför valet 2014. Man struntar i ekonomin, man struntar i ansvarstagandet – viktigare är tydligen att flirta med vänsterpartiet och tävla om vem som kan lova mest, till ingen kostnad.

Att Lindvall nu går i bräschen för det är ännu mer anmärkningsvärt. Är det en positionsförflyttning i det schackspel som nu pågår inom socialdemokraterna lokalt? Det är ju ingen hemlighet att Holmlund slutar i samband med valet 2014, det har han ju bekräftat offentligt, och vem ska då ta över i deras parti?

 

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

 1. Peter Arkhult

  Bra skrivet. Man blir ju fundersam över utvecklingen i S lokalt. Känns inte bra alls. Hörde snack om att en ledande inom SSU i stan funderade på vad han skulle rösta på S eller V! Strömningarna underifrån inom S lokalt är illavarslande för Umeås utveckling.

 2. Anders Ågren

  Svar till Peter Arkhult (2012-01-16 11:26)
  Ja,(S)går tydligt åt vänster. Tyvärr. Inte alls bra för Umeå. Men alla mittenorienterade S-väljare i Umeå ska veta att de med gott samvete kan rösta på oss moderater istället. Vi är numera de som förvaltar arvet efter de gamla socialdemokraterna, som värdesatte arbete och ansvarstagande.

 3. Mikael "MMN-o" Nordfeldth

  Vore väl bra med 25% löneminskning (och viktiga jobb får chans till övertid), färre arbetslösa och allt annat som kommer från 6 timmars arbetsdag?

  Särskilt löneminskningen, som gör att människor inte kan slösa lika mycket och således köper mindre skräp och i slutänden slipper förstöra miljön genom resursdränering pga överkonsumtion.

 4. Johan

  Det jag, som icke-socialistisk väljare, grunnar över, det är bland annat det där utanförskapet som inte minst betonades av Moderata samlingspartiets kandidater inför riksdagsvalet 2006.

  Som jag ser det finns det både synliga och osynliga kostnader för samhället med den höga arbetslösheten (samt med den för moderna svenska förhållanden låga förvärvsfrekvensen).

  Det är lätt att tro att det finns fler, utöver dem som registrerats som arbetslösa, som hade önskat kunna försörja sig själva.

  Att vårt samhälle inte tar deras kapacitet till vara, det är det svårt att tro att vi skulle kunna tjäna på.

  De icke-förvärvsarbetande bidrar för det första inte med några skatteinkomster värda namnet. För det andra är det lätt att tro att människor blir sjukligare av sådant utanförskap. Men mest av allt går ju deras potentiella arbetskraft till spillo.

  Vad hjälper det att jag får arbeta heltid och övertid, om barnen inte kunnat etablera sig på arbetsmarknaden ens när de närmar sig 30, eller min mor inte kunnat hitta nytt jobb under de 15 sista åren före folkpensionen.

  Det är väl i det ljuset man måste se idéerna om 6 timmars arbetsdag?

  Moderaterna har nu haft drygt en mandatperiod på sig på riksplanet för att komma med motförslag. Det har varit lite svagt med prestationerna, tyvärr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.