När drevet går

Igårkväll avslutade jag läsningen av den politiske reportern Anders Pihlblads bok "Drevet går. Om mediernas häxjakt". Han, som själv i rollen av journalist var delaktig i flera drev, blev sedan själv utsatt för ett mediadrev  i samband med den s.k. Schenström-affären.

Det är en mycket läsvärd bok.

Som skildrar drevets konsekvenser för de inblandade, men också för vänner och familj. Hur kvinnor och män framställs olika. Hur brutalt ett mediadrev fungerar – och situationen med "jägare och byte". Inte minst hur internet har förstärkt och lyft dreven till nya otäcka höjder. Tempot har ökat. Går det ens att klara sig från ett drev? Oavsett om man har rätt eller inte?

I boken intervjuas sådana som varit utsatta för drev – Mona Sahlin, Gudrun Schyman, Liza Marklund, Lars Danielsson, Cecilia Stegö Chilo m.fl. Om händelserna, effekterna, reflektioner i efterhand. Det kan numera räcka med en klumpig formulering i förbifarten på facebook, så är karriären slut. Boken säger något om det klimat som finns i massmedia, och om de "villkor" som gäller för alla personer som av en eller annan anledning råkar vara offentliga personer.

En mycket läsvärd bok, och ständigt aktuell. Mediadrev kommer och går, både på riksplanet och lokalplanet. Den borde väcka tankar hos många. Förhoppningsvis lite eftertanke också.

 

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer

  1. Anders Ågren

    Svar till Lisbet Olofsson (2012-01-25 09:24)
    Ja, och medvetet vinkla nyheter eller helt enkelt välja att utelämna fakta som förklarar hur det EGENTLIGEN ligger till. Men allt har ett syfte – att ”fälla villebrådet”. Ja, mycket läsvärd bok. Inte minst när den är skriven av en som har haft båda rollerna i ett drev.

  2. Urban Bengtson, idékonsult

    Visst är det så, i böcker kan man om man varit med om saker och ting, men beskrivs i media snett liksom av makthavare, förklara lite mer, inte minst historiskt.

    Så är det i min bok om Umeås Bad Historia och Framtidens Simning, som ger bakgrund, vilket är förutsättning för att inse framtid. Läs gärna den också, flera av er ansvariga politiker för bad- och simplaneringen finns med och citeras.

    Med din utbildning i historia bör den vara extra intressant. Och på måndag kanske mitt medborgarförslag kommer upp om att bad- och simboken köps in till alla fullmäktigeledamöterna. Då förstärks också demokratin i Umeå kommun för genomtänkta planer och beslut.

    Som att få en framtidssimarena på campus.

  3. lf

    En bra blogg!Mediadrev mot politiker är ett hot mot demokratin.
    Lennart Holmlund som numera bara bloggar med sig själv, anser att socialdemokraternas ras beror på samarbetet med vänstern.
    Då bör han väl vara oroad för sitt samarbete med vänsterpartiet i Umeå.

  4. Anders Ågren

    Svar till lf (2012-01-25 19:39)
    Ja, jag tror att socialdemokraterna i Umeå kommer att få ångra att de gick ihop med Vänsterpartiet. Inte minst i samband med valet 2014. Mittenväljare som röstade på (S) i Umeå visste nog inte att de röstade för en vänstersväng i lokalpolitiken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.