Så går det när man tar med (V) i båten

Insändare som publicerats i dagens nummer av Västerbottens-Kuriren:

Så här går det när man tar med Vänsterpartiet i båten

Sitter Vänsterpartiet med i kommunledningen eller ej? Den frågan måste man ställa sig. Deras förslag går tvärsemot den trafikplanering vi nyligen varit överens om när vi antog översiktsplanen hösten 2011.

Vänsterpartiet påstår att man vill stänga delar av Storgatan för att få bättre luft i centrum. Istället vill man tydligen ha mötesplatser och annat som inte är kopplat till biltrafik i kvarteren som berörs. Det kan ju låta trevligt.

För det första blir det inte bättre luft i centrum. De 8000 fordonen som kör på sträckan varje dag i öst-västlig riktning tvingas nu istället antingen köra ner på Strandgatan, via Västra Norrlandsgatan eller Järnvägsallén. Det blir inte färre bilar, men istället ska de tvingas ut på andra närliggande gator. Trafiken ökar där i motsvarande omfattning.

För det andra är det ett dråpslag mot handeln i centrum. Handlarna i centrum stödjer inte förslaget, vilket framgår av dagens VK. Storgatan byggdes om år 2002 med positivt resultat. Det var samfinansiering mellan de privata fastighetsägarna och kommunen, varvid handeln fick ett uppsving i området och gatumiljö blev mer gästvänlig. Att nu förbjuda trafiken är ju en "kniv i ryggen" på de privata fastighetsägarna.

Här har vi alltså V-ordföranden i Tekniska nämnden, och V-ledamoten i Näringslivs- och Planeringsutskottet som går tvärsemot den trafikplanering som gäller för centrala stan. Utan att prata med koalitionspartnern socialdemokraterna. Bra att Holmlund (S) tar avstånd från V-förslaget. Men hur blir det när Lindvall, Rönngren och övriga ledande S-företrädare i Umeå fått säga sitt? Blir det helt om då även i denna fråga? Holmund frågar sig om det går att lita på Vänsterpartiet. Svaret är ju nej, men det visste vi ju redan. Hur länge ska denna cirkus fortsätta?

I Umeå ska vi fortsätta att satsa ytterligare på kollektivtrafik, och underlätta för gång- och cykel. Men att förbjuda biltrafik på Storgatan löser inga problem med luftkvaliteten i centrum. Men så här går det när man tar med Vänsterpartiet i båten.

Anders Ågren
Kommunalråd (M)
Umeå
 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.