Värna välfärden och pensionerna

I lördagens Västerbottens Folkblad skriver vi gruppledare för Alliansen i Umeå om vikten av att värna arbetslinjen. Insändaren bifogas nedan:

Arbete och välfärd hänger faktiskt ihop!

Sedan valet 2010 styr Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Umeå. Steg för steg har allianspartierna noterat– inte helt förvånande – hur detta driver Socialdemokraterna åt vänster i den praktiska politiken i kommunen. Nu har vänsterfalangen tagit steget fullt ut, kört över Lennart Holmlund (S) och propagerar för införande av sex timmars arbetsdag. Det är oansvarigt.

Alliansen står för arbetslinjen. Arbete och välfärd hänger ihop, om nu Socialdemokraterna i Umeå har glömt denna koppling. Allianserpartierna vill skapa förutsättningar för att fler jobb ska kunna växa fram i Umeå. Fler jobb, märk väl. För oss i Alliansen är det viktigt att värna välfärden och trygga pensionerna. Detta kräver att fler arbetar. Detta kräver tillväxt, fler företag och även fler som jobbar inom den offentliga sektorn. Den demografiska utvecklingen tvingar fram att fler måste jobba längre för att Sverige ska kunna behålla dagens välfärd. Lösningen är verkligen inte att dela på de befintliga jobben.

Istället för att lyssna på den majoritet av exempelvis Kommunals medlemmar som prioriterar möjligheten till heltidsarbete och höjd lön framför kortare arbetstid, går nu Socialdemokraterna i armkrok med Vänsterpartiet och gör tvärtom!

Den nya Socialdemokratiska Umeålinjen hotar inte bara den gemensamma välfärden utan kommer också leda till en rejäl standardsänkning för löntagarna. Hur mycket ska alla löner sänkas med för att finansiera kalaset? 25%? Socialdemokraterna i Umeå vill i praktiken tvinga alla löntagare att jobba deltid. Så långt har förfallet gått i det gamla arbetarpartiet.

Nu vet umeborna vad som gäller med Socialdemokraterna i Umeå inför valet 2014. Partiet struntar i ekonomin och ansvarstagandet – viktigare är tydligen att flirta med Vänsterpartiet och tävla om vem som kan lova mest, till ingen kostnad. Alliansen står för det ekonomiskt ansvarsfulla alternativet, som också är en garant för välfärden i Umeå.

Anders Ågren, kommunalråd (M)
Britt-Marie Lövgren, (FP)
Mattias Larsson (C)
Veronica Kerr (KD)

Etiketter: , , , , ,

13 kommentarer

  1. Bengt Fredriksson

    Ni pratar om att lova mest..Ja, ingen kan beskylla er för att lova annat än obetalt arbete för allt fler. Andelen gratis arbetskraft genom FAS 3 ökar starkt, det kan ni inte resonera bort. Vi är många som arbetar oavlönat i FAS 3 idag. Vi är helt vanliga medborgare men som bland annat åldersdiskrimineras och inte får en chans till på arbetsmarknaden fast vi kanske har 10-15 år kvar till pensionen. Det kan inte vara rimligt att vi skall fortsätta jobba på detta vis för en skamersättning resten av vår tid på arbetsmarknaden. Vi duger alldeles utmärkt som arbetskraft när vi är gratis, men är hur dyra som helst när arbetsgivaren jämför en löneutbetalning mot ATT FÅ BIDRAG för varje FAS 3 deltagare.

  2. Arne

    Det finns väl inget parti som inte värnar om arbetslinjen ! Varför anser Alliansen att personer som förlorat jobbet under lågkonjukturer, och när företagen åter anställer folk, har man passat på att slimma kostymen så att dom gamla trotjänarna fasas ut ! Skall dessa människor straffas med minimal a-kassa, nästan omöjligt att erhålla sjukpenning vid bevisligen konstaterad sjukdom, för att dessa sett till att bl a att du Anders kan ägna dig åt bloggning på arbetstid. Visa i handling coh inte bara med gammal skåpmat ! Gemene man är faktiskt inte korkade, men otroligt less på fina ord som bara är floskler ! Se till att samarbeta över partigränserna för UMEÅ:s bästa ! Då ”vinner vi i Umeå”

  3. Arne

    Nu Anders har du möjligheten att visa kurage ! I lördagens VK, finns en artikel om att endast 11 av 31 restauranger har sänkt priserna ! Tanken var ju att momsämkningen sulle leda till fler anställda i branchen. Vad händer, jo krögarna får i princip dela på den kostnad som momssänkningen föranlett för staten, d.v.s oss ! Säg inte att det är för tidigt, att man inte hunnit omprogrammera sina kassamaskiner, det går ingen på. Blir intressant vid utvärdering av effekten vid årets slut.Alltså Anders och övriga alierade, nu har ni chansen att visa för oss umebor att ni inte accepterar detta ! Vad tänker du Anders och övriga allierade partier göra ?

  4. Rickard

    Tycker det är intressant att Alliansen alltid framhäver arbetslinjen. Det skulle vara intressant med en förklaring av vad arbetslinjen innebär. Att det ska löna sig att jobba, det har framgått tydligt. Jobbskatteavdrag som bestraffar de som redan har det svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Sjukförsäkringar som inte längre är värda namnet. Fas 3 som ger bidrag till arbetsgivarna och sänkt moms. Är detta arbetslinjen? Att endast gynna företagen? Det finns inga som helst incitament för arbetstagare. Förutom hotet av att inte ha råd att leva Och då har ni mage att klaga på (S) för att inte ta ansvar för jobben? På vilket sätt gynnar era reformer de som är sjuka och utan arbete?

  5. Lars

    du pratar om arbetslinjen?? Håller med rickard att ett förtydligande från dig vore bra där. Arbete ska löna sig? ehh det har väl alltid lönat sig att arbeta? du nämner den gemensamma välfärden.din välfärd, hur ser den ut? som den är idag eller hur ser din gemensamma välfärd ut? gemensam innebär ju att vi alla är med och betalar efter förmåga. det är dax att vi tar tillbaka våra värdeord ifrån er moderater eftersom ni döljer vad ni egentligen menar när ni snackar

  6. Anders Ågren

    Svar till Arne (2012-02-05 14:49)
    Apropå samarbete över blockgränserna så brukar vi moderater i Umeå inte ha några problem att samarbeta ex med (S) i stora infrastruktur- och investeringsfrågor. Det är viktigt för kommunens utveckling. När det gäller att värna arbetslinjen, så tycker jag att både (S) och (V) visar upp motsatsen i deras motstånd mot jobbskatteavdrag, deras motstånd mot sänkta arbetsgivaravgifter för unga, sänkt moms inom restaurangbranschen m.m.

  7. Anders Ågren

    Svar till Arne (2012-02-06 08:41)
    Hur det i slutändan blir återstår att se. Men det är ju lysande att massmedia går i brsächen och visar vilka restauranger som sänkt priserna. Likaså vore det bra att se vilka ställen som nyanställer. Det ökar trycket på övriga att följa efter.

  8. Anders Ågren

    Svar till Rickard (2012-02-06 09:07)
    Arbetslinjen innebär att vi ska se till att alla som vill och kan arbeta ska ha möjligheten att jobba efter egen arbetsförmåga. Detta genomsyrar hela vår politik. Trots värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet så har det s.k. utanförskapet under denna period minskat. Sossarna och Vänstern är tydligen inne på att göra det mindre lönsamt att arbeta, och dessutom – som de vill i Umeå – dela på jobben och arbeta mindre (sex timmars arbetsdag).

  9. Anders Ågren

    Svar till Lars (2012-02-06 21:18)
    Under sista S-regeringens tid så var det ingen större skillnad i nettopengar för vissa inkomstgrupper, om du blev arbetslös eller om du hade ett arbete. Så kan man inte ha det. Genom att införa jobbskatteavdraget har vi gjort det mer lönsamt att arbeta än tidigare.

    Välfärden bygger på att människor arbetar. Det finns bara ett arbetarparti i Sverige numera. Moderaterna.

  10. Lena Strömberg

    Från dagens VF:
    Socialdemokraterna i Umeå, ett visionärt parti.
    Umeå s kvinnoklubb i Umeå är stolta över att vara aktiva i ett parti som vill och vågar ha visioner.
    Umeå s- kvinnor har i ett antal år drivit frågan om ett införande av 6 timmars arbetsdag. Vi har aldrig gått i armkrok med Vänsterpartiet.
    Vi har aldrig sagt att 6 timmer skall vara deltid.
    Vi har aldrig sagt att lönerna skall sänkas.
    Umeå s-kvinnor har inte motionerat om när 6 timmars arbetsdag skall införas utan anser att detta måste tydliggöras som en av andra viktiga frågor för jämställdhet och markeras som en tydlig politisk viljeinriktning.
    Frågan om 6 timmars arbetsdag har debatteras i flera årtionden. När det är lågkonjunktur har vi inte råd och vid högkonjunktur finns inte arbetskraft. Ibland hänvisas till Europasd dåliga ekonomi. Nästa gång åberopas väl världsekonomin.
    Enligt nuvarande regering har Sverige god ekonomi och av de satsningar som Socialdemokraterna aviserat i skuggbudgeten så verkar det stämma.
    6-timmars arbetsdag med den stora arbetslöshet vi har torde innebära fler arbetstillfällen vilket i sin tur måste innebära att färre individer behöver A-kassa, försörjningsstöd, bostadsbidrag.
    Skatteintäkterna ökar.
    Kortare arbetstid innebär mindre stress, färre sjuskrivningar, möjlighet att ägna mer tid till familjen
    Allt kan inte mätas i pengar. Livskvalitet har ett stort egenvärde.
    Det finns massor av argument för vinsten med kortare arbetstid.
    Men att Umeås moderatstyrda allians säger nej och förfasar sej är vi inte ett dugg förvånade över. Högern/Moderaterna har genom tiderna varit motståndare till de flesta välfärds och demokratireformer.
    Här några exempel Nej till;
    Allmän rösträtt.
    Kvinnlig rösträtt
    8 timmars arbetsdag
    Folkskolereformen
    Sjukkassan
    A-kassan
    2 v semester
    Fria skolmåltider
    Allmän sjukförsäkring
    Allmänt barnbidrag
    3 v semester
    Fri sjukvård
    ATP
    4 v semester
    5:e semester veckan
    40 timmars arbetsvecka
    6 timmars arbetsdag
    Höjd A-kassa.

    Socialdemokraterna i Umeå har alltid stått för en ansvarsfull ekonomisk politik. Socialdemokraterna i Umeå vågar ha visioner och inte enbart vara förvaltare av en politik som inte leder framåt.

  11. Lars Frid

    Välfärden är alltid beroende av att vi arbetar och betalar skatt gemensamt. Men med era skattesänkningar som ni kallar jobbskatteavdrag gör ju att ni nedmonterar välfärden.Det jag får i jobbskatteavdrag gör mera nytta inom vård,skola och äldreomsorg. jag undrar fortfarande hur eran välfärd ser ut om ni inte vill ha den som den ser ut idag? Ska det vara en sån lite del så att de i Danderyd slipper se lik på gatorna?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.