Alliansen: Inför en kvalitetsinspektion för äldreomsorgen i Umeå!

Nedanstående pressmeddelande har Alliansen i Umeå skickat ut nu på morgonen.

Pressmeddelande 2012-02-28:

Alliansen vill inrätta en kommunal kvalitetsinspektion för äldreomsorgen i Umeå

Äldreomsorgen runt om i landet har under den senaste tiden varit utsatt för hård granskning. Debatten kring kvaliteten inom äldreomsorgen har debatterats, så också i Umeå. Alliansen i Umeå föreslår i en motion till fullmäktige att kommunen inrättar en central trygghets- och kvalitetsinspektion för äldreomsorgen. Enheten ska bl.a. ha till ansvar att göra inspektioner på äldreboenden för att säkerställa trygghet och kvalitet.

Redan i dag sker vissa uppföljningar och inspektioner inom äldreomsorgen i Umeå. Det finns även ett flertal olika sätt för att lämna klagomål, detta kan till exempel göras på nätet eller via telefon. Det som kommunen dock har saknat är en central enhet som systematiskt har arbetat med att inspektera, granska och följa upp kvaliteten och utvecklingen inom kommunens äldreomsorg. Samtidigt utvecklas på så sätt en viktig kunskapsbank om äldreomsorgens kvalitet.

– Den nya enheten, som ska arbeta med att ta fram en helhetsbild av äldreomsorgen i kommunen, kommer också att ge viktig information om hur vi långsiktigt kan arbeta för att förebygga brister och uppnå högsta möjliga kvalitet. Vi kommer även att veta exakt vilka aktörer eller verksamheter som behöver stöd i sitt förebyggande arbete för att risker inte ska kunna uppstå, säger Alliansens gruppledare i en gemensam kommentar.

Inspektionerna ska ske såväl anmälda som oanmälda, och de ska genomföras på både kommunala och privata enheter för att kunna säkerställa trygghet och kvalitet inom äldreomsorgen.

 

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Anki Halldal

    Nyligen har kommunen lagt ned ett mycket väl fungerande demensboende, Tegsgården. Personalen var helt enkelt fantastiskt bra, god omvårdnad i en mysig miljö. Ingen personalomsättning, personalen hade arbetat med varandra under mycket lång tid. Efter protester för några år sedan fick de boende och deras anhöriga ett löfte av politikerna att ingen skulle tvingas flytta mot sin vilja. Hur det blev, vet jag nu. Anhöriga ringdes upp och påverkades att flytta sin anhörige. Jag tycker inte att det visar någon respekt mot det löfte som gavs till oss anhöriga tidigare. Inte ens de som byggt en nära relation på boendet visades någon som helts respekt, trots att personalen vädjat om att två dementa skulle få tillbringa sina resterande dagar tillsammans. Alla dementa har inte anhöriga på orten som kommer på besök och vet hur vardagen ser ut för pappa eller mamma. Min mamma var inte mer dement än att hon kunde konstatera att ”dom tog min vän ifrån mig”. Två veckor senare lämnade hon oss. Visserligen hade hon krämpor men jag kan inte glömma hur hon och hennes vän behandlades av aktuell enhetschef. Här valde man att ringa till en anhörig i en annan del av Sverige och övertyga om en flytt som inte var viktig för någon annan än enhetschefen, trots kunskapen om hur viktiga min mamma och hennes vän var för varandra och hur trevligt de hade tillsammans. Jag vet inte vilken nivå som ni politiker lägger för dessa inspektioner, jag känner till att situationen inom äldrevården/demensvården i Umeå inte på alla håll har den kvalite som Tegsgården gav min mamma,men det kanske var för bra där? Ett argument för nedläggningen för några år sedan var att det endast fanns 11 brukare.
    Det bör bli möjlig att ge tips till kvalitetsinspektionen. Pensionerade sjuksköterskor, läkare och andra med medicinsk kompetens, empati och civilkurage kan ingå. Utmaningen är att locka till sig och behålla duktig personal inom omsorgen, färre chefer och fler händer hos de gamla!Det är personalen som gör skillnaden!

  2. Anders Ågren

    Svar till Anki Halldal (2012-02-28 11:42)
    Förnuftigt skrivet. Vi delar synen på hur det ska skötas – i den motion vi från Allianspartierna har lämnat in skriver vi just om vikten av att personalen i kvalitetsinspektionen bl.a. har en bred medicinsk kompetens på området.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.