Endast vegetarisk mat? Bättre med valfrihet!

Igår behandlade kommunstyrelsens näringslivs- och planeringsutskott (NP) en remiss från länsstyrelsen i Västerbotten angående åtgärdsprogram för hållbar utveckling. En av frågeställningarna var om vi ställde upp på ett antal åtgärder i stort och smått, och vilka synpunkter vi hade på dessa.

Tjänstemannaförslaget på en av åtgärderna var: "Inför en vegetarisk lunch per vecka i skolan och personalrestauranger m.m."

Det visade sig att avsikten var att enbart servera vegetarisk mat (och inte erbjuda andra alternativ överhuvudtaget) en dag i veckan, i alla våra skolor och i de personalrestauranger som finns.

Jag är glad att vi lyckades avstyra det hela.

Bara (V) drev den linjen till slut. Jag har inget emot vegetarisk mat, men det är FEL att tvinga alla att äta en viss sorts mat. Så nu blev ställningstagandet att skolor/personalrestauranger ska kunna erbjuda vegetariska alternativ (vilket redan är en realitet). Valfrihet är BRA – förmynderi är FEL.

Etiketter: , , , , ,

16 kommentarer

  1. Jan Ainali

    Varför den vaga skrivningen om att ”ska kunna”? Tekniskt sett uppfyller väl vartenda kök det vilket gör att ställningstagandet är totalt uddlöst och inte har någon ambition att stödja hållbar utveckling? Borde det inte vara bättre med skrivningen ”att skolor/personalrestauranger ska erbjuda vegetariska alternativ”?

  2. Jonna

    Då tycker jag ju faktiskt att den valmöjligheten skall finnas åt båda hållen. På flera skolor (exepelvis gymnasieskolan jag gick) så fick man endast äta vegetarisk mat om man anmält sig som vegetarian hos skolsköterskan. Så möjligheten för ”köttätare” att en dag ta morotsbiffar istället för oxjärpar fanns inte, om man inte haffade en vegetarian i matsalen och frågade om denne kunde sno åt sig några extra morotsbiffar och ge till den som kände sig sugen.

  3. Adam Stenman

    Tycker du inte att det är lite krystat med valfrihet när det kommer till detta? FN råder oss att kraftigt minska intaget av kött och mejeriprodukter för att minska de värsta effekterna av klimatförändringarna. Att laga vegetarisk mat på ställen där många äter är ett mycket enkelt sätt att göra detta på. Är rättigheten att välja kött verkligen så oerhört viktig? Eller är det bara så att varenda individ förväntas göra perfekta val för att rädda miljön, bara för att politiker inte vågar?
    Jag tycker att det är fegt att kräva av alla individer att ta det ansvaret själva. Om det är så det ska vara med politik så borde man ju avgå med tesen att man ändå inte behövs, individerna klara sig med sina egna val.

  4. Felicia Kindeberg Sederblad

    Valfrihet i all ära, men vi lever i en värld där vi svenskar äter 70% för mycket och där en ”medel-köttätare” har 10 gånger större utsläpp än en person som enbart äter vegetariskt. Denna värld, som också är i stort behov av minskade utsläpp.
    Det finns inget som säger att kött måste serveras varje dag. Jag anser att vårt enorma köttätande är en fråga om normer som vi växer upp med och lär oss följa. Dessutom glömmer ni som är emot köttfri dag en viktig del, vår stora köttkonsumtion bidrar till stora hälsorisker. Vegetarisk mat kan innehålla precis lika mycket näring som kött, och ofta vara ännu nyttigare.
    Att ändra folks matvanor är något väldigt provocerade, men med det sagt, måste man veta att minskade utsläpp är ett måste för vår mänsklighet. Det handlar om en lunch i veckan, en lunch som hade gjort enorm skillnad för vår miljö.

  5. Annica

    Är det valfrihet att äta skolmat när det oftast bara serveras en rätt?
    Inte är det någon som gnäller när det serveras pannkaka och ärtsoppa på torsdagar, vilket är två vegetariska rätter.
    Skolmaten idag tillverkas för att vara så billig som möjligt, är det valfrihet?
    Skolbarnen tvingas redan att äta en viss sorts mat, vare sig det är med kött eller ej.
    Nä du får nog allt komma med lite bättre argument.

  6. Daniel

    ”Jag har inget emot vegetarisk mat, men det är FEL att tvinga alla att äta en viss sorts mat.”
    Men det är inte fel att tvinga andra kännande och oskyldiga individer att sitta inlåsta året runt? Att aldrig låta dem se solljus? Det är inte fel att totalt hindra dem från att utföra sina naturliga beteenden? Det är inte fel att döda, trots att man inte behöver det? Det är okej att döda någon bara för att individen smakar gott? Man ska väl för tusan döda så lite som möjligt, eller?

    Nä, tänk om. För man har tänkt på ett jädrans konstigt sätt om det är fel att ”tvinga” folk att äta en typ av mat, samtidigt som det inte är fel att föda upp, vanvårda och tillslut döda andra kännande och oskyldiga individer. För vilket är det som är mest fel – egentligen?

  7. Medborgare

    Förslaget om hållbar utveckling i Västerbottens län är framtaget i i bred samverkan med god representation från alla möjliga håll i samhället och inte alls något tjänstemanaförslag från länsstyrelsen. Trist för alla de som engagerat sig i möten och processer att få se att goda förslag för framtiden genast avslås av våra politiker. Tråkigt också att ni inte läst på bakgrunden till och arbetet med Hållbar utveckling i Västerbottens län bättre.

  8. Ellika Nordström (MP)

    Pinsamt och okunnigt, Anders. Om alla försök till att ställa om till ett mer hållbart samhälle skulle besvaras med det gamla trötta mantrat ”det minskar valfriheten”, hur långt tror du då att vi skulle kunna komma i kampen om att ställa om till en bättre värld? När det dessutom rör sig om ett så harmlöst förslag som att dra ner på vår ofantliga och extremt ohållbara köttkonsumtion med en lunch i veckan, ja då blir det rent ut sagt löjligt att fortsätta tillbe guden ”valfrihet”. Om det är förmynderi att servera enbart vegetariskt en dag i veckan räknar jag med att du också protesterade högljutt under din egen skolgång när du blev serverad pannkakor, eller potatisbullar, eller raggmunkar? Stod du på barrikaderna då? Jag räknar även med att du, i konsekvensens namn, protesterar mot alla dagar det bara finns ett val (dvs alla, eftersom den kost du valt att äta ska inte frångås – dvs har du inte anmält dig som vegetarian får du heller inte ta av den vegetariska maten som serveras som ”alternativ”, då räcker den inte till alla) av mat. Spaghetti och köttfärssås – förmynderi! Kycklinggryta – kommunistfasoner! Blodpudding – odemokratistk! Eller? Hur menar du egentligen? Förklara, tack. Och fundera dessutom på hur du själv tänkt bemöta det faktum att köttproduktionen står för ca 20% av världens globala växthusgasutsläpp.

  9. Anders Ågren

    Svar till Ellika Nordström (MP) (2012-03-07 17:55)
    Att du som miljöpartist i detalj vill styra VAD våra kommunanställda ska äta – liksom vad alla våra elever ska äta – är kanske inte så förvånande. Du har samma linje som Vänsterpartiet i ärendet.

    Vi övriga partier tycker att det är bättre om man själv får välja mellan vegetarisk och icke-vegetarisk mat. Vem som är ”pinsam” i sammanhanget, överlåter jag med varm hand till väljarna att avgöra.

  10. Anders Ågren

    Svar till Medborgare (2012-03-07 10:11)
    Förslaget från länsstyrelsen är ute på remiss i olika instanser. Nu ska vi, som är folkvalda, yttra oss vilket vi härmed har gjort från Umeå kommuns sida.

  11. Anders Ågren

    Svar till Annica (2012-03-07 10:01)
    Hmm. Pannkaka innehåller ägg – är därmed ingen vegetarisk rätt. Ärtsoppa brukar innehålla fläsk och fläskspad – inte heller någon vegetarisk rätt.

    Vi tycker att det är rimligt att man skall kunna välja mellan vegetariska och ick-vegetariska maträtter.

  12. Ellika Nordström (MP)

    Är det rimligt att prata om detaljstyrning när det handlar om åtgärder för att förändra ett beteende som står för 20% av mänsklighetens totala växthusgasutsläpp? Dessutom är inte min plan att bestämma exakt VILKEN sorts vegetarisk mat som ska ätas, bara att det en dag i veckan ska serveras klimatsmart mat. Om det nu är så viktigt att ha möjligheten att välja saker som på olika sätt är dåligt för hälsan och världen – varför inför vi inte då flera ytterligare alternativ att välja mellan? Det finns ju bara två olika val idag? Kanske snabbmat? Godislunch? Man ska ju kunna välja vad man vill? Eller?

    Intressant att du inte väljer att svara på en enda av mina frågor, för övrigt.

  13. Krister Klermalm

    Att en skolunch med vegetariskt är inte mycket begärt när det ändå finns på skolmat menyn att elever käkar något på annat håll eller avstår lunchen. Dessutom har det visats sig att när väl barnen och ungdomar fått smak bort från halvfabrikats maten för det mindre kött innehålls menyn.

    Själv är jag inte vegan ändå när det finns alternativ till vegetariskt så tar jag hellre det, ifall det finns kunnig personal som kan det. Är som osäker på hur duktiga restaurang personal är egentligen på vegetarisk kost.
    Tack och lov så finns det restauranger som erbjuder rikligt på groddar och bönor av olika slag mm att ta mer av.

  14. Frank Nilsson

    Det veganspår som Miljöpartiet och Vänsterpartiet opportunistiskt driver, kan kortsiktigt ge en del framgångar, men leder långsiktigt in i en återvändsgränd med ytterligare ohälsa som följd. Tar man bort köttet kommer folk att ersätta det med ännu mer kolhydrater.

    Kött är människans artegna föda och kan produceras på ett sätt som gynnar miljön, vilket Världsnaturfonden visat:
    http://www.wwf.se/vrt-arbete/jordbrukslandskap/naturbete-och-naturbetesktt/1129758-naturbetesktt-miljn

    Minskar man djurhållningen och därmed naturgödseln, ökas bindningen till oljan och konstgödseln.
    När oljan och fosforn sinar och djurhållningen minimerats, vad ska man gödsla med då?

  15. Patrik Hockum

    Anders: Du skrev till Ellika Nordström:

    ”Att du som miljöpartist i detalj vill styra VAD våra kommunanställda ska äta – liksom vad alla våra elever ska äta – är kanske inte så förvånande. Du har samma linje som Vänsterpartiet i ärendet.

    Vi övriga partier tycker att det är bättre om man själv får välja mellan vegetarisk och icke-vegetarisk mat. Vem som är ”pinsam” i sammanhanget, överlåter jag med varm hand till väljarna att avgöra”.

    Med tanke på detta svar så utgår jag ifrån att du också är motståndare till regeringens linje att styra VILKA jobb arbetslösa medborgare ska tvingas ta för att vara berättigade till arbetslöshetsersättning. Jag menar, vilka är politiker att lägga sig i och tala om vilket jobb som passar bäst för en individ? Har man betalt in till a-kassan så måste man ju också få välja vilket jobb man vill ta? Valfrihet!

    Med tanke på att man som industriköttkonsument inte betalar för miljökonsekvenserna fullt ut så är det fullt jämförbart med det faktum att man får ut mer i a-kassa än man betalat in.

  16. Malin Karlsson

    Frank, i princip inget av det kött som idag upphandlas till kommunal verksamhet är ens svenskt och ännu mindre från naturbeten. Jag kan bara tala för Mp i Vännäs där vi motionerat om en köttfri dag i veckan men vi har absolut inget veganspår. Vi vill öronmärka pengarna som sparas på köttfria dagen för att i högre grad kunna upphandla kött som gjort så lite miljöpåverkan som möjligt andra dagar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.