Stora skillnader i länsstyrelsernas handläggningstider

Har varit två dagar i Stockholm, där vi bl.a. diskuterat den framtida statliga regionala indelningen beträffande diverse statliga myndigheter, länsstyrelserna i framtiden m.m. Vissa vill ju slå ihop Västerbotten och Norrbotten i allt från regionbildning, till att samla de statliga myndigheterna efter samma områden. Från Västerbotten har vi ju motsatt oss denna strävan, inte minst när det gäller en sådan fråga som länsstyrelserna. Vi kan ju se vilken oerhörd skillnad det är i effektiviteten beträffande länsstyrelserna i våra län.

I en rapport av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) från 2011 jämförs handläggningstiderna i länsstyrelserna runt om i landet. Även om det har hänt att Umeå kommun och Länsstyrelsen i Västerbotten hamnat på kollisionskurs i olika ärenden, så kan vi konstatera att vi har en av Sveriges mest effektiva länsstyrelser i länet.

Norrbottens länsstyrelse är däremot sämst i hela landet. Handläggningstiderna för överklagande av bygglov respektive detaljplaner är nästan bisarrt långa i Norrbotten. I Norrbotten får man räkna med att ett överklagande av ett bygglov kan ta 452 dagar att behandla, medan det i Västerbotten går på 83 dagar att behandla. När det gäller detaljplaner tar 418 dagar i Norrbotten – i Västerbotten 34 dagar.

Så Länsstyrelsen i Västerbotten och Norrbotten spelar i olika divisioner. Västerbotten är en av landets mest effektiva – Norrbotten är sämst i landet.

Ganska självklart att vi inte vill se en sammanslagning av länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten. Och skulle det på sikt bli verklighet får vi verkligen hoppas att länsstyrelsen placeras i Västerbotten.

Av rent sakliga skäl.
 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.