Ologiskt beslut om fjärde migrationsdomstolen

I linje med de uppgifter som valsat runt i massmedia så har regeringen idag, tvärtemot Domstolsverkets utredning och förslag, beslutat att förlägga den fjärde migrationsdomstolen till Luleå. Man tar sig för pannan.

Domstolsverket, liksom merparten av remissinstanserna, konstaterade att Umeå var den bästa placeringen. Detta utifrån att man vägt in faktorer som geografiska förhållanden, målunderlag och var de asylsökande är bosatta, samt den viktiga delen om att kunna rekrytera kvalificerad arbetskraft.
 
Från Umeås sida har vi också haft en god dialog under resans gång med företrädarna för Justitiedepartementet. Både på politisk nivå och tjänstemannanivå.
 
Men sedan hände något, helt uppenbart. Varningssignalerna började klämta när Johan Linander (C), viceordförande i justitieutskottet, glatt gick ut i massmedia redan i mars och förklarade att domstolen skulle hamna i Luleå. Sedan dröjde beslutet och det var heller inget gott tecken för oss som jobbat för Umeå som lokaliseringsort.
 
Regeringen väljer alltså att bortse från sakskälen, och väljer Luleå istället för Umeå. När det gäller domstolsfrågor så borde man väl fokusera på sådant som rättssäkerhet och kompetensfrågor, snarare än regionalpolitik?
Etiketter: , , ,

5 kommentarer

 1. Jan-Erik Vahlström

  Måste ge dej en eloge för ovanstående insändare. Man börjar faktiskt att tro att även en moderat kan se seriöst på en sak, även om det går emot denna regering.

 2. Michael

  Är själv Moderat och tycker faktiskt regeringen visar att det är de som ytterst bestämmer. Hoppas på fler beslut i samma riktning, då kanske hela Sverige kan leva upp igen.

 3. Johan Linander

  Anders, du får gärna skriva att jag har arbetat för att lokaliseringen skulle bli i Luleå för det stämmer, men du behöver inte göra som Lennart Holmlund och hitta på egna anledningar.

  Det stämmer också att Domstolsverket förordade Umeå, men Migrationsverket förordade Luleå. Och är den fjärde migrationsdomstolen till för juristerna eller för de asylsökande?

  Du glömmer också att skriva att Luleå-alternativet blir ca 3 mkr billigare per år eftersom det blir så mycket kortare resor. Det är givetvis också viktigt för de som ska till domstolen.

  Till sist måste jag ställa en fråga som skåning, inte som politiker eller centerpartist, utan som skåning boende väldigt långt från både Umeå och Luleå:

  Varför detta bråk mellan Umeå och Luleå?

  Det känns som om ni strider som tuppar i hönsgården. Jag är övertygad om att ni i Norrland har fantastiska utvecklingsmöjligheter, men då måste ni samarbeta istället för att strida internt.

  I årtionden, faktiskt århundraden, hade vi strider mellan södra och norra Skåne. Vi var uppdelade i två län och det var ständigt tjafs om något skulle ligga i Malmö eller Kristianstad, eller kanske i Lund eller Hässleholm. Det var först när vi började samarbeta, när Region Skåne bildades, som vi kunde nå en ännu bättre utvecklingsnivå för hela Skåne.

  Malmö vinner på att Kristianstad går bra och Kristianstad vinner på att Malmö går bra. På samma sätt skulle Umeå vinna på att Luleå går bra och Luleå vinna på att Umeå går bra.

  Sluta strida och börja samarbeta! Ett råd i all välmening från en skåning.

  Mvh Johan Linander, riksdagsledamot för Centerpartiet för landets sydligaste riksdagsvalkrets

 4. Anders Ågren

  Svar till Jan-Erik Vahlström (2012-05-03 11:50)
  Tack så mycket! Ja, det är ett dåligt underbyggt beslut av regeringen, och då måste man också säga det. Spelar ju ingen roll om det är en Alliansregering eller ej. Ett felaktigt beslut är ett felaktigt beslut.

 5. Anders Ågren

  Svar till Johan Linander (2012-05-04 09:40)
  Nu gäller detta inte i första hand – som du verkar tro – ett ”bråk” mellan Umeå och Luleå som kommuner, utan en strid om var en ny migrationsdomstol skulle placeras.

  Jag hade varit lika upprörd om regeringen hade beslutat att lägga domstolen i Östersund, Sundsvall eller Skellefteå för den delen.
  Domstolsverkets utredning är tydlig. De flesta remissinsatserna delade deras uppfattning om att domstolen borde ligga i Umeå. En av remissinstanserna som inte gjorde det var Migrationsverket.

  Nu ska man alltså starta en domstol i Norrland (läs: Luleå)som inte får tillräcklig kompetens när det gäller personalen. är det inte viktigt med rättssäkerhet i domstolsförhandlingarna längre? Eller är det bara i Norrland som migrationsdomstolen inte ska behöva ha kvalificerad personal?

  Om dina argument, så hänvisar jag till rapporten:
  ”Eftersom en stor del av migrationsmålen avgörs utan muntlig förhandling är närheten för parterna emellertid enligt vår uppfattning inte lika viktig som för t.ex. de allmänna domstolarna som har betydligt fler muntliga förhandlingar. Det hålls muntlig förhandling endast i 20-25 procent av asylmålen och bara i 1 procent av tillstånds- och verkställighetsmålen” (s. 38)
  ”Behovet av närhet till en domstol har även minskat i och med den förbättrade tekniken, med möjlighet för parter, ombud och tolkar att närvara vid bl.a. videolänk. Det förs inte någon statistik om hur vanligt det är med närvaro genom ljud och bildupptagning i migrationsmål men enligt uppgift från migrationsdomstolen i Stockholm förekommer det allt oftare att framförallt tolkar, men även parter, är närvarande via videolänk eller per telefon.” (s. 38)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.