Riv upp beslutet om enhetliga korvvagnar i Umeå

Riv upp beslutet om enhetliga korvvagnar i Umeå – det är min uppmaning till Tekniska nämnden.

Beslutet om enhetliga kommunala korvvagnar togs för flera år sedan, och mycket vatten har hunnit rinna under broarna sedan dess.

Den här historien börjar bli mer och mera skruvad, och rent ut sagt pinsam för Umeå kommun. I Helmer Holms fall så är det ju dessutom inget alternativ att använda en öppen vagn – då är alternativet att han slutar helt.

Idén med de specialdesignade korvvagnarna var väl förmodligen att  det skulle bli fint och ordnat på gågatan. Jag tror inte att vi var så många som brydde oss nämnvärt den gången när beslutet togs i Tekniska nämnden för ett antal år sedan. Det var liksom ingen stor grej utan möttes i alla fall av mig med en axelryckning. Då hade ingen heller sett hur vagnarna skulle se ut eller vara designade.

Nu har det gått några år. Och nu börjar det bli en grej av det hela. Större än vad vi kan tro. I det lilla som en symbol för den kommunala överheten som fattar okänliga och byråkratiska beslut, utan att lyssna.

Allvarligt talat – vad ger detta egentligen för bild av Umeå kommun?  Är detta den känsla som vi vi vill förmedla med Umeå? Likriktning är A och O till varje pris?

Ju längre debatten pågått, desto mer tveksam har i alla fall företrädarna i mitt parti blivit. Jag anser att den linje som moderaternas viceordförande i tekniska nämnden, Stefan Nordström, accepterade var en lämplig kompromiss: låt korvförsäljarna välja frivilligt om de ska använda kommunernas vagnar eller egna vagnar. Kommunen har ju haft en kostnad för att ta fram vagnarna, så det är väl i sak bra om nån nu skulle vilja hyra dem. Dock utan tvång.

Men tydligen var det inte så enkelt, och uppfattningen om vad som gäller verkar skilja sig åt. 

Drömmen om enhetliga korvvagnar lever vidare och är högst aktuell. Nu ska man använda dem under en försöksperiod till att börja med. Men det verkar inte vara frivilligt?

Så min uppmaning idag till partiernas företrädare i Tekniska nämnden är: skippa prestigen i den här frågan och ompröva beslutet om kommunala korvvagnar. Riv upp beslutet om enhetlighet, och låt det vara frivilligt att hyra kommunens vagnar om man så vill.

Jag är nämligen inte sämre än att jag kan ändra uppfattning om jag har haft fel. Jag hoppas att fler kan komma till samma slutsats.

Etiketter: , , , , , ,

2 kommentarer

  1. ekonom

    Jag hade gärna sett ett kommunalt beslut i diametralt motsatt riktning – en närmast fri etablering av salustånd längs gågatan. (Några undantag t ex hets motfolkgrupp eller dylika avvikare ska inte få fri etablering, däremot kommersiella salustånd som säljer mat eller annat bör få frihet att etablera sig. Gör gågatan bli en evigt fri marknad, där man får använda vilka stånd man vill, stå vilka tider man vill med låga avgifter från kommunens sida.

  2. Anna N

    Låter bra. Det är ju ingen ide att ha korvvagnar som ser likadana ut då alla hytter och husvagnar som säljer kebab mm får se ut hursomhelst. Kolla på torget, de vagnarna är ju många fler än korvvagnarna och ser ut som skrot!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.