Bifall till Alliansmotion: Umeå kommer öka stödet till BRIS!

Idag har kommunstyrelsens arbetsutskott i Umeå behandlat Allianspartiernas motion om att öka stödet till den verksamhet som Barnens Rätt i Samhället (BRIS) bedriver. Det blev ett enhälligt bifall vid dagens sammanträde, trots att S och V i socialnämnden inte stöttade motionen.

Det är mycket glädjande att socialdemokraterna och vänstern ändrade uppfattning i KSAU och stöttade vår motion idag. Nu går den vidare till kommunstyrelsen och fullmäktgie för slutgiltigt ställningstagande.

Det är små summor i sammanhanget, men en viktig markering från kommunens sida om vikten av den verksamhet som BRIS bedriver.

Motionen bifogas nedan:

 

Motion
Stödet till Barnens Rätt i Samhället (BRIS)
Vid den årliga presentationen av BRIS-rapporten – som många av oss lokalpolitiker deltog vid – framkom det att Umeå kommun inte ger BRIS det stöd man generellt äskar och oftast får av kommunerna runt om i landet. Det sänder dåliga signaler för Umeås del.
Barnens Rätt i Samhället (BRIS) fungerar som en länk mellan barn, vuxna och samhälle. Kärnan i BRIS verksamhet är BRIS 116 111, BRIS-mejlen och projektet BRIS-chatten dit barn och ungdomar upp till 18 år anonymt och kostnadsfritt kan vända sig när de behöver stöd från en vuxen. BRIS är en ideell organisation som lever på privatpersoners, företags och kommunernas goda vilja.
Varje år ansöker BRIS om medel till sin verksamhet av landets kommuner. Det belopp man äskar är 5 kr/barn från samtliga kommuner för barn upp till 18 år för att driva den verksamhet som BRIS har i dagsläget. Umeå kommun har gett besked till BRIS att de är beviljade 77 000 kr för 2012, vilket innebär 3,21 kr/barn.
Umeå kommun har en stabil ekonomi, och vi har dessutom avsatt stora summor av tidigare års överskott till bl.a. s.k. ”sociala investeringar”. Självklart ska även Umeå kommun bidra med 5 kr per barn, vilket skulle innebära en kostnadsökning med ca 43 000 kr per år (!). Småsummor i sammanhanget, men väldigt viktiga för den verksamhet som BRIS bedriver. Kostnadsökningen kan med fördel finansieras genom att reservera pengar ur avsättningarna för ”sociala investeringar”.
Med anledning av ovanstående yrkar vi att kommunfullmäktige beslutar
att                 BRIS ska stöttas med 5 kr/barn i enlighet med det äskande som går ut till alla landets kommuner.
 
Umeå 2012-02-12
 
Anders Ågren, Moderaterna                   
Britt-Marie Lövgren, Folkpartiet
Mattias Larsson, Centerpartiet                                     
Veronica Kerr, Kristdemokraterna
                                           

 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.