Ska lärare tåla att få stryk?

Man upphör aldrig att förvånas. En lärare som misshandlades av en elev får inget skadestånd eftersom tingsrätten i Gällivare menar att yrket kan jämföras med att vara polis.

Enligt en artikel i DN skedde misshandeln på Högalidskolan i Kiruna, efter det att läraren fört ut en stökig högstadieelev ur skolans matsal. ”Eleven blev då aggressiv och sparkade, slog och hotade att döda läraren.
 
Eleven dömdes nyligen för bland annat misshandel och olaga hot. Men skadeståndet uteblir. I domen heter det att "(t)illsynspliktig lärare måste ha beredskap för att visst hot och våld kan förekomma vid ett ingripande mot en elev, på samma sätt som exempelvis en ordningsvakt eller polis. Därför ska ersättning för kränkning inte utgå i detta fall."”
 
OK, så lärare måste numera räkna med att bli beskjutna och angripna i klassrum och skollokalerna numera? Ska denna del också ingå i lärarutbildningen i framtiden?
 
Vilket korkat beslut och vilken korkad motivering från tingsrätten.

2 kommentarer

  1. Millan Eriksson

    Fruktansvärt att lärare ska behöva bli slagen och inte få skadestånd. En lärare kan inte jämföras med polis…fast å andra sidan slår du en polis så åker du dit mot våld mot tjänsteman, så då borde det finnas samma sak för lärare. INGEN lärare ska bli slagen eller förnedrad/kränkt, precis likadant som att elever inte ska bli slagna eller förnedrade/kränkta.Både lärare och elever ska vara trygga i skolan. Fruktansvärt beslut av tingsrätten.

    Mvh Millan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.