”Slår hårdast mot de som har lägst löner”.. Precis!

Vi debatterade nivån på kommunalskatten igår i fullmäktige. Lennart Homlund (S) konstaterade en sak som förtjänar att upprepas: Kommunalskatten slår hårdast mot dem med låga inkomster.

Han skriver samma sak i sin blogg idag: "Kommunalskatten slår hårdast mot de som har lägst löner".

Samma sak anförde jag och mina allianskollegor i debatten.

Just därför har Alliansen i Umeå prioriterat att, i den takt ekonomin tillåter, sänka kommunalskatten i Umeå. Mycket tråkigt att inte Holmlund och socialdemokraterna drar någon slutsats av den kunskap den uppenbarligen besitter – nämligen att om kommunalskatten slår hårdast mot dem med låga inkomster kanske det vore en bra idé att sänka just den? Med tanke på att Umeå har en av landets högsta kommunalskatter och dessutom gör oerhörda överskott år efter år.

För varje år vi tar ut mer skatt än nödvändigt i Umeå, så minskar vi människors frihet. Vi minskar deras möjlighet att själva avgöra vad de ska göra med sina pengar. Många lever på marginalen. Nya kläder till barnen, att unna sig en resa med familjen, en ny cykel – ja, det är sådant som umebor varje år tvingas göra avkall på varje år för att vi  har en av landets högsta skattenivåer.

 

 

Etiketter: , , , ,

3 kommentarer

 1. Max

  Kvalificerat skitsnack. Det som slår hårdast mot de med låga löner (där jag ingår) är att vi måste betala mer för annat pga era skattesänkningar. Akasse-avgiften ökade, vård kostade plötsligt mer. Tack vare att ni vill främja de som redan har massor med pengar.

  Det du pratar om är samma pseudo-nyliberala nonsens som många blåsta borgare gillar att ta fram. Att skatterna är allt som är fel i samhället när verkligheten är att skatter bekostar våran välfärd – en välfärd som ni systematiskt demonterar.

  Säger du nåt annat bevisar det bara att du ljuger.

 2. lf

  Jag tycker ditt förslag att sänka skatten är tilltalande.Sänk skatten för de som tjänar mindre än 23000/mån.
  Jag hoppas att jag har förstått att det är så du menar.Nolltaxerare får man väl komma åt på annat sätt.
  Jag tror att det är bra att samla i ladorna för att kunna betala räkningen för 2014.

 3. Olof

  Som för långe sedan utflyttad och utbildad umebo är det lätt att konstatera att det finns två ekonomiska huvudskäl till att man flytt kommunen – som i så många andra avseenden är fantastisk trevlig.

  Det ena är att lönerna för kvalificerade jobb är relativt låg jämfört med storstäderna, något som politiken svårligen kan påverka. Den andra att skaten är hög, närmare 40 öre (eller 4 procentenheter på kommunal- och landstingsskatt sammantaget) högre än den kommun i Stockholm jag flyttade till. Då är det svårt att locka nya invånare till stan och behålla gamla invånare efter högskolestudierna.

  Jag hoppas innerligt att arbetet och ambitionen med att justera åtminstone kommunalskatten nedåt på lokal nivå lyckas – för regionens framtids skull.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.