S hotar välfärdsjobb

I gårdagens VK hade jag och Anna Kinberg Batra, gruppledare för Moderaterna i riksdagen,  nedanstående debattartikel införd:

 

Hotet mot välfärdsjobben

Vi moderater slår vakt om välfärden. Tack vare alliansens valfrihetsreformer kan vi satsa på både kvalitet och fler kvinnojobb. Moderaternas nya rapport, ”Hotet mot välfärdsjobben” visar att Lagen om valfrihetssystem (LOV), som Alliansen införde 2009, bidragit till att nya företag inom välfärdsektorn växer fram, vilket skapar fler arbetstillfällen inom vård- och omsorgssektorn där över 80 procent av samtliga sysselsatta är kvinnor. Därför oroas vi över att socialdemokraterna vill inskränka LOV och undrar hur det kommer slå mot kommunerna.

Kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden har stärkts med alliansens reformer och jämställdhetsvinsten är tydlig inom LOV. Svenskt Näringsliv har i en rapport visat att bland de 687 enskilda utförare som var verksamma i LOV-system 2010 hade närmare 80 procent en kvinnlig ägare eller VD.

LOV har även inneburit stora förbättringar runt om i landet. I december förra året hade drygt 100 kommuner infört olika valfrihetssystem och ytterligare 61 kommuner var på väg. Reformen har möjliggjort många nya inriktningar för människor att välja mellan inom olika välfärdsverksamheter. Hemtjänsten och äldreboenden har utvecklats och i högre grad än tidigare kunnat anpassas efter de boendes personliga behov och önskemål. I Umeå kommun finns det idag exempelvis 17 privata utförare av hemtjänst, som umeåborna kan välja mellan utöver den kommunala hemtjänsten.

Vi moderater värnar de stora förbättringar som LOV inneburit både lokalt, nationellt och ur ett jämställdhetsperspektiv. Det är bra att människor runtom i landet har fått fler valmöjligheter och därmed kan påverka sin egen situation. Välfärdsföretagen innebär såväl nya arbetstillfällen som en ökad mångfald och valfrihet samtidigt som de är en viktig pusselbit i att förbättra villkoren för medarbetarna.

Socialdemokraterna påstår att de är ett företagarvänligt parti men de röstade mot införandet av LOV och det är oklart om de tycker att småföretagare inom vård och omsorg ska få gå med vinst eller inte. Vi oroas över skillnaden mellan Socialdemokraternas fina ord på riksnivå, där de uttrycker sig positivt om valfriheten, och den praktiska verkligheten för kommunerna om den valfriheten inskränks. Ska människors möjlighet att välja vad som passar de egna behoven tas bort och hur drabbar det kommunerna? Detta är avgörande frågor för Sveriges kommuner och invånare som Socialdemokraterna måste svara på.

Anna Kinberg Batra (M)
Gruppledare för Moderaterna i riksdagen

Anders Ågren (M)
Kommunalråd, Umeå

Etiketter: , , , , ,

3 kommentarer

 1. Max

  Sluta ljug!

  Hela ditt inlägg är bara båg. Ni i alliansen bryr er inte ett smack om välfärden eftersom ni konstant demonterat den sedan 2006. Tack vare er har vi inte fått fler jobb, vi har fått sämre service, vården har urholkats och fler människor har knuffats ner i sjukdomar samt förlorat syftet med sina liv genom att bli utförsäkrade eller hamna i Fas 3.

  Så vänligen sluta ljug!

  Det enda alliansen har gjort som kan anses bra har varit för era kompisar i storföretagen. Ni har skapat skattelättnader för redan rika människor medan arbetarklassen får stå för kostnaderna.

  Du är en lögnare!

 2. Petter

  LOV har väl främst lett till att stora utländska företag har tagit över mycket av vård-/omsorgssektorn?

  Och en Alliansregering som börjar med att höja skatten för oss småföretagare ska passa sig väldigt noga för att komma och påstå att de är företagsvänliga. Nu tänker kanske herr Ågren att ”vi har minsann inte höjt någons skatt”. Men jodå, det gjorde ni. Det fanns ett generellt avdrag på egenavgifterna. Det avdraget tog Alliansen bort. Visst, det återinfördes för 2010. Men vid årets deklaration stod det att läsa att avdraget skall tas bort, igen.

  Ni höjer min skatt. Ni fortsätter att vräka ut bidrag åt de som mycket väl skulle kunna jobba men som väljer att inte göra det. Ni är lika mycket bidragsparti som vänsterkartellen.

  Ni viker er för EU som kommer med krav på att jag måste deklarera två gånger per år (from 2014). Momsen i februari. Det jag hatar att göra har nu dubblerats. Under en moderatledd regering. För att EU vill så. Samma EU som vill att Sverige, dvs jag och alla andra skattebetalare, ska vara solidariskt med Europas södra del.

  Glöm min röst. Alliansen får den inte. Ej heller vänsterkartellen. Ej heller SD. Det blir inte ens en blankröst.

  Ni politiker har svikit mig för sista gången.

 3. Anders Ågren

  Svar till Max (2012-07-18 08:42)
  Tack vare ökade statsbidrag från staten så gör kommun- och landstingssektorn stora överskott år efter år. Alliansregeringen har tillskjutit så mycket pengar till välfärdssektorn att det inneburit stora överskott som man inte kunnat göra av med. Det kallar du att demontera välfärden….

  Jaja, hur många miljarder ytterligae i överskott ska kommuner och landsting göra varje år innan du är nöjd med resurstilldelningen?

  Är det dålig sjukvård, skola, äldreomsorg etc så beror det i så fall snarare på dåliga kommun- och landstingspolitiker på orten. Det kan man inte skylla på regeringen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.