Fler och fler som åker kollektivt

Något som utvecklas mycket positivt i Umeå är resandet med kollektivtrafiken. Här har vi politiskt varit överens över blockgränsen om att satsa rejält på detta område, inte minst för att styra över från bilåkning till bussåkande.

 

Glädjande att våra satsningar på kollektivtrafiken ger resultat. Sedan vi upphandlade kollektivtrafiken i Umeå så har resandet ökat år efter år. Jämfört med 2005 är det 1,7 miljoner fler resor per år. År 2011 genomfördes ca 6 miljoner resor per år med vår kollektivtrafik. Högre turtätheten är starkt bidragande orsak till detta.

Denna positiva utveckling har fortsatt under 2012, så när vi summerar detta år kommer vi förhoppningsvis att kunna notera nya rekord för busskandet i Umeå.

 

För att klara Umeås starka tillväxt utifrån en miljöaspekt är det också viktigt att fler åker buss (eller cyklar/promenerar om det är ett möjligt alternativ) istälet för att ta bilen till och från jobbet.

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Magnus Fröberg

    Hej!
    Det är ju jättebra att kollektivtrafiken ökar i städerna, det är synd bara att vi som bor utanför städerna fast ändå inom Umeå kommun inte kan ta del av väl fungerande kollektiv trafik. Hälsningar Magnus Fröberg

  2. Anders Ågren

    Svar till Magnus Fröberg (2012-07-20 09:12)
    Jo, det kan självklart alltid bli bättre. Men det är positivt att fler och fler väljer att åka med kollektivtrafiken. Aldrig tidigare har så många åkt kollektivt inom Umeå kommun – det är positivt. Sen är det alltid en fråga om hur mycket resurser ytterligare som kan satsas för att möjliggöra ökad turtäthet, se över linjedragningar etc. Men vi är på rätt väg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.