Vi ska inte ta ut mer skatt än nödvändigt i Umeå

Umeå kommun har under en rad år gjort stora överskott. Pengar som man tagit ut i skatt av umeåborna. Kommunalskatten är som bekant den skatt som drabbar dem med låga inkomster allra hårdast.

Och för varje år vi tar ut mer skatt än nödvändigt, så minskar vi människors frihet. Vi minskar deras möjlighet att själva avgöra vad de ska göra med sina pengar. Många lever på marginalen. Nya kläder till barnen, att unna sig en resa med familjen, en ny cykel – ja, det är sådant som umebor varje år tvingas göra avkall på varje år för att socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet i fullmäktige har beslutat om en av landets högsta skattenivåer. I tio års tid så skulle vi kunna ha haft en lägre skattenivå.

Men socialdemokraterna och vänsterpartiet vill ju inte sänka skatten av ideologiska skäl. Hellre än att umeborna själva – undersköterskor, lärare, metallare, poliser, städare – får behålla en större del av sin lön, så väljer socialdemokraterna – numera ivrigt påhejade av koalitionsvännerna i Vänsterpartiet – att brandskatta kommuninvånarna.

Vi måste få en politisk majoritet i Umeå som inte har som politiskt mål att ta ut MER skatt än nödvändigt.

Etiketter: , , , ,

3 kommentarer

 1. Petter

  Och ändå så valde Alliansen att höja min skatt. Det fanns ett generellt avdrag på egenavgifterna innan Alliansen kom till makten. Det avdraget togs bort.

 2. Lars Gidlöf

  Intressant läsning. Du skriver om jättestora överskott och då har jag lite frågor.

  Vad kommer detta Kulturhuvudstads spektaklet kosta oss Umeåbor?

  Hur ser kommunens skulder till pensioner ut?

  Tror inte att du kommer svara på detta eftersom Ni politiker oavsett färg endast vill se till sina egna hus, men visa att jag har fel och ge mig svaren.

 3. Bert

  Anders Ågren skriver citat:

  ”Och för varje år vi tar ut mer skatt än nödvändigt, så minskar vi människors frihet.”

  Håller helt med. sjuka, arbetslösa har ni tagit utt alldeles för hög skatt på. Detta samtidigt som ni försämrat de ersättningar som de plikttroget i de flesta fall betalat till.

  Det är dags dessa får lika skatt på lika inkomst som löntagarna.

  Anders Ågren skriver citat:
  ”Kommunalskatten är som bekant den skatt som drabbar dem med låga inkomster allra hårdast.”

  Visst är det så, Men lägre skatt gynnar samtidigt de med höga inkomster mest. Det enda vettiga är att skpa högre statskatt så statsbidragen kan öka till kommuner så ersättningar för sjuka, arbetslösa, kan höjas samtidigt som deras skatt kan sänkas.

  Man kan även reformera så kommunalskatten nblir proggresiv d.v.s ju högre inkomst ju högre skatt och ju lägre inkomst ju lägre skatt.

  Moderaternas politik går ju ut på att ytförsäkra folk och driva dem till självbmord eller ökat lidande.

  Jag skulle vilja se hur Anders Ågren skulle reagera om han fråntogs allt ägande , förmögenhet och alla lön.jag tror även han skulle drabbas av en smärre chok.
  Vore han dessutom sjuk skulle detta förstärkas.

  Det är ingen empatiusk politik Moderater driver. det liknar mer en slags politik där målet är att förtrycka svaga grupper.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.