Beklaglig vänstersväng i Umeå

Med anledning av gårdagens artikel i VK om det starka genomslaget för Vänsterpartiet i Umeå efter valet har jag fått in nedanstående insändare i dagens tidning.

 

Beklaglig vänstersväng i Umeå
 

VK har i en artikel (6/8) gått igenom några av partiernas valmanifest i Umeå, och kommit till slutsatsen att Vänsterpartiet fått starkt genomslag i Umeå efter valet 2010. Ja allt annat vore ju förvånande, med tanke på att socialdemokraterna och Vänsterpartiet numera styr tillsammans. Det är en mycket beklaglig utveckling, framförallt gällande synen på betydelsen av privat företagsamhet och attityden till företagande i vår kommun. Jag har varnat för detta upprepade gånger.

Föraktet för företagande slår igenom med vänstern vid rodret, och vi såg vad som hände förra året vid antagandet av budget 2012 för Umeå kommun. Då lyckades de i ett slag radera ut alla skrivningar om konkurrensutsättning. Vi kan se hur den styrande majoriteten systematiskt i budgetdokumenten har rensat ut alla skrivningar till styrelser och nämnder beträffande direktiven med alternativa driftsformer, entreprenader och konkurrensutsättning. Vi kan även se hur intraprenader – det som vi alla var överens om en gång i tiden – inte längre är välkomna i Umeå kommuns verksamheter. Även detta har strukits när (S) och (V) styr tillsammans. Deras linje är tydlig och ligger fast.

Men tyvärr är det ett konkret resultat av att Vänsterpartiet sitter vid makten i Umeå sedan valet 2010. På många andra politiska områden i Umeå har de glädjande nog inte fått något inflytande – exempelvis när det gäller de stora planeringsfrågorna. Där hålls de kort – och socialdemokraterna gör ansvarsfullt upp med Allianspartierna över blockgränsen – men när det gäller frågan om privata alternativ och konkurrensfrågor har de fått fritt spelrum.

Vänsterpartiets ideologi får genomslag, och socialdemokraterna följer med av bara farten. Det är inte på något sätt gynnsamt för företagsklimatet i Umeå.

Anders Ågren, Kommunalråd (M), Umeå

Etiketter: , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    Jag är inte vänsterpartist, men för Umeås del är det helt nödvändigt med en stark vänsterkraft. Den konkurrensutsättning samt utförsäljning inom skola, vård och omsorg som moderaterna av ideologiska och egoistiska skäl till varje pris drivit igenom har visat sig vara helt förödande ekonomiskt, men framför allt för brukarna. Det finns hur många exempel som helst på det och väl känt, så jag ska inte räkna upp dom här och nu.

  2. Bergis

    Du måste ha missat hela Carema-skandalen. Vad det får för följder för personal och vårdtagare när vinsten går före välfärden. Är det inte litet av självbedrägeri att vara moderat och blunda?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.