Inrätta en trygghets- och kvalitetsinspektion för äldreomsorgen i Umeå

Igår hade vi kommunstyrelsesammanträde i Umeå och det gick bra beträffande vår Alliansmotion om att öka stödet till BRIS. Alla partier vill bifalla vårt förslag. Däremot vill inte socialdemokraterna och Vänsterpartiet bifalla vår motion om att inrätta en kvalitetsinspektion för all äldreomsorg i Umeå.

Det senaste året har kvaliteteten inom äldreomsorgen debatterats runt om i landet, och såväl offentliga som privata utförare varit satt under luppen. På många håll har det rapporterats om allvarliga brister i omsorgen.

Allianspartierna i Umeå har lämnat in en gemensam motion, med förslaget att inrätta en ny central enhet inom socialtjänsten i Umeå: en trygghets- och kvalitetsinspektion, som skall ta ett helhetsgrepp om inspektioner, tillsyn och uppföljning av kvaliteten inom all äldreomsorg i Umeå, såväl den offentliga som de privata utförarna. Inspektionen ska bl.a. utföra oannonserade tillsynsbesök på olika enheter, och stå oberoende från verksamheten iövrigt. Det är viktigt att få en korrekt helhetsbild av kvaliteten inom äldreomsorgen. Brister ska rättas till, goda exempel ska lyftas fram så att andra kan lära.

Vår motion kommer att behandlas av kommunfullmäktige den 27 augusti.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.