Bra att (S) i Umeå ber om ursäkt

I dagens VK ber arbetarekommunens ordförande Christer Lindvall (S) om ursäkt för Holmlunds angrepp på Centern, där denne angrep centerns politik och jämförde den med det system i Sydafrika där de vita förtryckte de svarta. Det finns nog inte någon som kan försvara ett sådant påhopp.

Det är mycket välkommet att socialdemokraterna i Umeå därmed medger att det var ett övertramp, och att partiet ber Centern om ursäkt.

Det ger hopp inför framtiden, om vilket debattklimat vi ska ha i Umeå mellan partier och politiska företrädare. Gärna en tuff debatt om sakfrågor, men låt oss slippa svartmålning och spridandet av uppenbara felaktigheter.

Etiketter: , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Bergis

  Jag brukar säga: Jag saknar en svensk dröm. Vad är den svenska drömmen? Kanske svårt för många att sätta ord på vad det är. Brukar vara olika åsikter från år till år. Vi hade faktiskt en ganska stolt dröm i Sverige i början på 1900-talet. En dröm om att skapa ett samhälle byggt på solidaritet , respekt för individen och en beredskap att hjälpa den svage som inte kunde klara sig på egen hand. Det var en politisk vision, en politisk dröm. När den väl var genomförd så var det inte längre en politisk dröm utan den var ett kulturfundament för vårt land. Ägd av ingen men ägd av alla. Och varför jag berättar om den drömmen är att den har betytt mycket mer för svenskt ledarskap och utveckling i vårt näringsliv och i våra organisationer än någon kan tro. I amerikansk litteratur kunde man tidigare läsa om ”The Scandinavian Model” alltså den svenska modellen. Den där vi verkligen visar respekt för individen och inte bara dirigerar och kontrollerar kollektivet i våra verksamheter och organisationer. Så jag saknar den drömmen, en dröm som är värdig det här landet men som inte finns kvar idag. Jag tror att Lennart Holmlund ville värna den här drömmen och politiska visionen i sitt blogginlägg. Alliansen värnar den ju inte.

 2. Bergis

  Jag tycker det är tragiskt att centern valde att introducera Stureplanscentern i ett försök att vinna storstadsröster. Det gamla bondeförbundet är blott bara en fossil numera. Kvar i partiet har vi Stureplanshögern utan förankring i vanliga människors livsvillkor. Som verkar tro att folks föds med en F-skattsedel och som tror att sänkt lön för unga och en urholkad LAS skapar flera jobb. I Sydafrika praktiserar man redan centerns politik. Lantarbetare som exempelvis producerar vin har dåliga löner och dålig arbetsrätt. Lennart Holmlunds liknelse om centerpolitik och apartheidpolitik är ändå ganska bra för det handlar ju om diskriminering på arbetsmarknaden. Gäller inte bara arbetsmarknaden, gäller också hur regeringen behandlar våra pensionärer, sjuka och arbetslösa.

 3. Bergis

  Ulf Kristersson: ”Den svenska modellen är som apartheid”

  http://www.dagensarena.se/innehall/ulf-kristersson-den-svenska-modellen-ar-som-apartheid/

  1994 håller Sydafrika val efter att apartheidregimen fallit. Den frisläppte fredspristagaren Nelson Mandela väljs till president. Samtidigt skriver den då 30-årige Ulf Kristersson böcker för Timbro. Sedan 2010 är Kristersson socialförsäkringsminister och leder också Moderaternas arbetsgrupp om barn- och socialpolitik. 1994 är han riksdagsledamot för Moderaterna.

  I sin bok ”Non-working Generation” levererar Kristersson då analysen att Sverige lever under apartheidlagar.

 4. lf

  Ja,man kan ju be om ursäkt om övertramp.Men varför kritiserar du inte det som sker i Sydafrika.Intet med ett ord.
  Tycker du att din kollega har medverkat till ett bättre samtalsklimat då han har kallat en politisk motståndare för ”dyngspridare”. Mig veterligen har denna vokabulär alldrig förekommit i debatten.
  Men din kollega är ju rikdagsman och det kanske ger hopp för framtiden.

 5. antimoderat

  Men moderaterna är fel, har alltid varit fel å kommer alltid förbli fel! som brasse skulle sagt ”fel fel fel fel fel!”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.