Satningar på lärlingsutbildningar, utökat antal utbildningsplatser m.m.

Fick tidigare den här veckan frågan av en lokalreporter om regeringens strategi att släppa delar av budgetpropositionen vid olika tillfällen.

Jag förklarade att jag ser positivt på det. Visst är det så att regeringen därmed får sammantaget ett större genomslag för förslagen – vilket många socialdemokrater stör sig på – men samtidigt så ger det bättre information till allmänheten. Det ger också alla (massmedia, politiska motståndare) tillfälle att kommentera och analysera nyheterna, ur både positiv och negativ synvinkel.

Igår presenterade Alliansregeringen ytterligare en del i den kommande budgetpropositionen: ett ungdomspaket på 8,1 miljarder kronor.  Regeringen föreslår, för att skapa fler vägar till jobb för unga, ett ungdomspaket på 2,2 miljarder kronor 2013 och nästan 2,4 miljarder kronor 2014. Totalt satsar regeringen 8,1 miljarder kronor 2013-2016. Man stärker kopplingen mellan skola och arbetsliv och gör satsningar på lärlingsutbildningar och den gymnasiala yrkesutbildningen. Och för att möta den svaga konjunkturen föreslås en tillfällig ökning av antalet utbildningsplatser inom bland annat yrkesvux och lärlingsvux samt arbetsmarknadspolitiska åtgärder, bland annat en förstärkning av nystartsjobben, ökat förmedlarstöd och studiemotiverande insatser.

Det ska bli intressant att höra ytterligare kommentarer från socialdemokraterna om dessa förslag. Mycket av detta har ju efterfrågats av oppositionen, men nu när regeringen satsar på dessa punkter så lär väl inte det heller vara bra.

 

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.