Hur blir det med insatserna för att minska den höga sjukfrånvaron?

Alliansen i Umeå har under en lång rad år uppmärksammat den oroväckande höga sjukfrånvaron bland våra kommunanställda. Det tyder på dålig arbetsmiljö. Vid fullmäktige i april lyckades vi få igenom ett yrkande om ökade insater för att minska sjukfrånvaron.

Men vad har hänt sedan dess? Den frågan vill vi få svar på vid nästa fullmäktige, och har därför ställt nedanstående interpellation till personalutskottets ordförande.

 

Interpellation till personalutskottets ordförande Christer Lindvall (S):
 
 
Ökade insatser för att minska sjukfrånvaron
 
Den 23 april tog vi beslut om Umeå kommuns ”Bokslut 2011” i kommunfullmäktige. Vid sammanträdet bifölls efter votering ett yrkande från Allianspartierna om att öka insatserna för att minska sjukfrånvaron bland våra anställda inom kommunen. Sju miljoner kr avsattes i bokslutet för detta ändamål.
 
Umeå kommuns anställda har nämligen fortsatt ett av landets högsta sjuktal, och vi är angelägna om att förbättra arbetsmiljö, rehabilitering och annat för att kunna minska sjukfrånvaron.
 
Det har nu gått ca fem månader sedan beslutet togs, så det vore intressant att veta vad som händer i denna fråga. Vi ställer i första hand frågan till ordföranden i kommunstyrelsens personalutskott, även om det i ett senare skede lär komma upp till arbetsutskottet för beslut.
 
 
Våra frågor till Christer Lindvall (S) blir därför:
 
1.      Finns det några förslag på hur de sju miljonerna skall användas och hur ser förslagen ut?
2.      När kommer detta i så fall upp till beslut?
 
 
 
Umeå 2012-09-10
 
 
 
Anders Ågren, kommunalråd (M)
Britt-Marie Lövgren, gruppledare (FP)
Mattias Larsson, gruppledare (C)
Veronica Kerr, gruppledare (KD)
Etiketter: , , , , , , , ,

En kommentar

  1. Peter Sundkvist

    Hej Anders!
    Jag jobbar själv inom vården och kan säga att kommunen aldrig kommer att få bukt med sjukskrivningar så länge det skärs ner på personal och liknande. Dessutom gör omänskliga arbetstider så att folk går in i väggen på löpande band. Ni politiker borde få pröva på att jobba några veckor eller månader så kanske det skulle bli förändringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.