En rejäl satsning på lärarna och skolan

Imorse hade vi i styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)  ett extra telefonmöte med anledning av medlarnas bud i förhandlingarna mellan oss och lärarfacken. SKL accepterade medlarnas bud.

Ikväll blev resultatet offentligt. Både vi i SKL och de två lärarfacken har accepterat medlarnas bud. Det har varit långa förhandlingar, men glädjande nog är vi nu överens och har kunnat undvika en konflikt.

Det är en rejäl satsning på Sveriges lärare. Lärarkåren har halkat efter lönemässigt sedan 1970-talet, men i och med det här avtalet blir det en satsning som kommer märkas i lärarnas lönebesked.

För 2012 blir det en löneökning med 4,2%.

 

Följande pressmeddelande med fakta om avtalet har skickats ut från SKL:

En tydlig satsning på lärarna och skolan

Ett lönelyft på 4,2 procent i år och en avtalslängd som möjliggör ett långsiktigt arbete med skolans utveckling. Det är innehållet i medlarnas bud, som ikväll accepterades av SKL och Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd.
 

– Vi är mycket nöjda att efter denna utdragna förhandling ha fått till ett längre avtal som ger oss lugn och ro och möjlighet att tillsammans koncentrera oss på viktiga utvecklingsfrågor i skolan. Det tjänar både elever och lärare på, säger ordföranden för SKL:s förhandlingsdelegation, Ingela Gardner Sundström.

Avtalet ger ett garanterat löneutfall de första två åren, 4,2 procent i år och minst industrimärket 2013. Därefter är avtalet sifferlöst i två år, med möjlighet till uppsägning inför år 2015.

– Inslaget med sifferlösa år ger ett efterlängtat utrymme för lokal lönebildning och möjlighet att satsa särskilt på skickliga lärare. Vi hoppas att det ska leda till en ökad lönedifferentiering bland lärarna där goda insatser premieras, säger Ingela Gardner Sundström.

Utslaget per lärare ger det nya avtalet en genomsnittlig löneökning på 3 700 kronor de närmsta fyra åren.*

Utöver lönenivåerna har SKL och lärarorganisationerna enats om att tillsätta en partsgemensam arbetsgrupp för att se över arbetet med individuell och differentierad lön.

FAKTA:
• Avtalet löper på fyra år till och med 31 mars 2016, men är uppsägningsbart efter tre år. Lönenivåerna hamnar på 4,2 procent 2012, minst industrinormen 2013, sifferlöst 2014 och 2015.
• Tre partsgemensamma arbetsgrupper tillsätts: Partsgemensamt arbete kring individuell och differentierad lön, kring lärares arbetssituation och arbetstid samt kring framtagande av frågor och svar kring avtalet.
• I avtalet ingår också en kollektivavtalsreglering som innebär att studielediga/föräldralediga inte kan gå i tjänst över jul-, sport- och påsklov, utan att först tjänstgöra sju kalenderdagar innan i direkt anslutning till lovet.
• Därutöver har parterna enats om en ny anställningsform för nyutexaminerade lärare under introduktionsperioden.

*Snittökningen är beräknad på en medellön, och bygger på de prognostiserade löneökningarna enligt konjunkturlöneprognosen.
 

 

Etiketter: , , , , , , ,

4 kommentarer

  1. Lars-Arne Ivert

    Lärarfacken har på ett skamligt sätt lagt sig för arbetsgivaren SKL. Resultatet blev 50 kr mer i månaden jämfört med vad SKL erbjöd i våras. Detta skulle inte vara en vanlig löneförhandling. Detta skulle vara ett första steg att rätta till den löneeftersläpning som lärarna utsatts för sedan början av 90-talet. 10000 kr mer i månaden blev i snitt 1100 kr. SKANDAL. Att i ett första steg höja lönen med 3-4000 kr hade möjligen varit acceptabelt. Minns ni Kommunals strejk för ett par år sedan kallad ”Vi tar fajten” med sin kvinnliga förbundsordförande. Den fajten slutade också i ett nesligt, skamligt nederlag.
    SKL:s ledamöter tror jag har gått på myten att eleverna ska ju själv söka kunskap på nätet, därför behövs inga välutbildade lärare utan bara en vuxen som kan hålla ordning i klassrummet. Denna felsyn har varit förödande för skolan.
    SKL.s ledamöter har aldrig brytt sig om att prioritera skolor med goda studieresultat. Med motprestation har man bara menat större klasser och mindre lärartäthet. Därför var det en katastrof när skolan kömmunaliserades. Ni är inte kompetenta att vara huvudman för skolan. Inkompetens och dumhet har styrt skolan i 20 år.

  2. Per Holm

    Varför tafsa på människors (läs i detta fall: lärares) integritet och demokratiska självbestämmande – och nu gäller det snuset igen, Anders.
    Välviljan hos Makten är nog god, men välvilja utan att tänka vad man offrar är rent av farligt i det långa loppet. Jag tycker inte att politiker ska ge sig på människors egen frihet. Arbetsgivare ska inte ha den makten. Istället för att söka Skapa Den Perfekta Människan utan fel och brister borde politiker ägna sig åt viktigare saker. Och ställa sig bakom den demokrati som vi gemensamt kämpat för att få. Demokrati för människors frihet. Annars luktar det godsägare och statare från en svunnen tid. Tänk efter före!

    Per

  3. Anders Ågren

    Svar till Per Holm (2012-09-27 10:46)
    Ja, jag delar din uppfattning. Politiker ska inte hålla på och förbjuda anställdas snusande. Lite sunt förnuft är aldrig fel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.