Fysisk träning ett positivt beroende

Inledde fredagen med att  besöka IKSU Sport för två morgonpass: Indoor walking och Core Control. En riktigt bra start på dagen.

Som några av er kanske märkt, så började jag träna mer kontinuerligt för snart två år sedan. Av och till får jag kommentarer, från personer som följer mig på facebook eller twitter, om att jag kanske tränar lite väl mycket. Det ska vara någon måtta med allt 🙂

Men jag kan bara notera hur mycket piggare jag blivit sedan jag började träna. Piggare, sover bättre, nästan aldrig förkyld etc etc.Det låter väl helt ok? Läste igår en tidning – Topphälsa – som refererade till en artikel om träningens konsekvenser: träning förbättrar både sömnen, orken, stresståligheten och inlärningsförmågan. Träning gör dig också snabbare i tanken och sänker sjukfrånvaron. De som får möjlighet att träna på arbetstid är dessutom mer produktiva än de som inte tränar. Kanske något att tänka på för alla arbetsgivare?

I samma tidning konstateras att "Fysisk träning är beroendeframkallande. Kroppens eget må bra-medel, endorfin, frisätts vid fysisk träning, och de flesta känner sig gladare direkt efter fysisk aktivitet."

Vi väljer själva. Men för egen del är jag glad att ha valt att börja träna, även om det var lite kämpigt och motigt ibörjan. Alla de positiva effekterna märks numea av – ett riktigt positivt beroende!

 

Etiketter: , , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Sven Andersson

  Hej Anders!
  Det är såklart jättekul att läsa att du har lyckats göra träning till en livsstil och att du mår så mycket bättre av det.
  Däremot blir jag lite brydd när du pratar om att fysisk träning är ett ”positivt beroende”.
  Ett beroende är aldrig positivt. Ett beroende definieras av att man inte har kontroll över ett (potentiellt) skadligt beteende.
  Det finns faktiskt något som ”för mycket träning” och detta har tusentals svenskar fått erfara. Konsekvenserna av ett träningsberoende kan vara ödesdigra och kan ödelägga människors liv.

  Du har såklart all rätt att uttrycka dina personliga åsikter men man kan tycka att eftersom dina åsikter kopplas samman med ditt yrke som kommunalråd så borde du vara mer noggrann med att analysera vad du skriver i den här bloggen…

 2. Anders Ågren

  Svar till Sven Andersson (2012-11-03 10:20)
  Som sagt – det finns massor av fördelar med att träna och motionera regelbundet. Jag önskar att fler skulle inse fördelarna med att hålla igång. Tråkigt om du ser mina rader om detta som något negativt och icke-genomtänkt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.