Dags att säga farväl till ”epoken Holmund”. Moderaterna står redo.

I dagens VK skriver jag på insändarplats om socialdemokraternas långa maktinnehav i Umeå, deras tydliga vänstersväng under innevarande mandatperiod och det kommande lokala maktskiftet i valet 2014.

Bifogas nedan.

Dags för maktskifte och Alliansstyre i Umeå

Tillväxt, nya jobb och full sysselsättning står i centrum för moderaternas politik i Umeå. I valet 2014 så får umeborna chansen att vända blad i kommunen, rösta bort socialdemokraterna och vänsterpartiet och låta ”epoken Holmlund” ersättas av något nytt.

Umeå har de senaste 18 åren styrts av socialdemokraterna, men i valet om två år är det hög tid för förändring. Moderaterna utmanar socialdemokraterna på allvar och vår ambition är att denna gång vinna över väljare direkt från (S). Tillsammans med övriga partier i Alliansen jobbar vi för ett maktskifte. Historiskt så brukar Allianspartierna i vår kommun ”byta” väljare mellan varandra vid valen, medan (S) sitter kvar i orubbat bo. Så blev det också i valet 2010, där M gick fram på bl.a. centerns bekostnad. Den trenden ska vi bryta.

Umeå är utan tvekan en bra stad att leva i, men samtidigt är det mycket som kan bli bättre. Vi moderater vill att Umeå ska vara en kommun där företagande uppmuntras så att jobben kan bli fler. Ett Umeå där mindre barngrupper i förskolan och god äldreomsorg är viktigare än att satsa pengar på omfattande administration.

Till de umeåbor som tycker att Lennart Holmlund (S) varit ett stabilt och tryggt val, så ska jag ärligt konstatera att han genom åren bidragit med många positiva beslut för kommunens tillväxt. På många områden har vi också samarbetat på ett positivt sätt – utan käbbel och bråk för bråkandets egen skull. Som lugnande ord för den som möjligen står och väger mellan (M) och (S), så ligger våra partier nära varandra i just tillväxt- och infrastrukturfrågor. Det är viktigt att kunna vara pragmatisk och se till stadens bästa – det är en viktig egenskap för alla politiker som gör anspråk på att styra.

Men varje epok kommer till ett slut. Ett för långt maktinnehav riskerar att leda till stagnation och en nöjdhet med sakernas tillstånd. Det är helt uppenbart att detta har skett inom dagens styrande socialdemokrati. Tyvärr har (S) i Umeå politiskt gått flera steg åt vänster, och befinner sig inte längre i den politiska mittfåran. Tvärtom har de under sitt samregerande med Vänsterpartiet blivit mer hårdföra ideologiskt. De vill införa 6-timmars arbetsdag, de vill begränsa umeåbornas möjlighet till valfrihet, ser mer negativt på företagande m.m. Med en sådan vänstersväng hotas den gamla ”Umeandan”, och inte lär det bli bättre när Holmlund ersätts av någon annan i S-partiet. Holmlund har ändå varit en garant för att politiken inte spårat ur i vänsterdiket.

Välstånd och välfärd skapas genom arbete. Vi behöver arbeta mer i Sverige, inte mindre. Nu har sossarna i Umeå ställt sig på samma sida som Vänsterpartiet i den kampen – och kämpar för minskad arbetstid.

Valet i september 2014 står mellan de nya moderaterna och de gamla socialdemokraterna. Ett (S) som i Umeå mer och mer verkar utvecklas till ett rent vänsterparti. Det är dags att vända blad även i Umeå. Moderaterna och övriga Allianspartier står redo.

Anders Ågren
Moderat kommunalråd
Umeå

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Jan-Erik Vahlström

  Moderaterna gick framåt på sina löften om mer jobb och kallade det för arbetslinje. Fortfarande går man i samma hjulspår och tjatar om detta. När det gäller jobb så har ju moderaterna totalt misslyckats. Man har överför många miljarder till företag, privata husrenoveringar, privat hemhjälp m.m. I stort sett bortkastade pengar. Man startar mormorslotterier och snart lär väl barnlotterier komma där barn auktioneras ut som i svunna tider. Nej, moderaterna är definitivt inget alternativ, varken lokalt eller nationellt.

 2. Sten

  Ja Holmlund har gjort sitt. Nu gnäller och skäller han mest som en gammal gårdvar. Skulle Åsa Ögren ta vid blir det ju ingen skillnad. Konstigt att det inte presenteras en efterträdare till Mr Holmlund redan nu.
  Vi får förlita oss till att Umeborna och Boende i Västerbottens läns Landsting ändrar riktning och röstar borgerlikt. Vi kan ju heller inte ha Landstingsrådet Olofsson kvar vid det rodret, han styr ju åt pipsvängen.
  Heja på!!

 3. rasputin

  Om 2 företag konkurerar och det ena företaget har 8 gånger mer i lön vad händer????
  Det vet politiker men dom vill Ändå göra konkurera med fattiga länder. Det är en medveten global ekonomi för att sänka Sverige och EU till deras nivå. Det är vad politiker jobbar hårt för. Detta är vad alla politiker vill så den som inte är rik och är Lågavlönad har bara 1 alternativ det är facism 1 stark ledare och murar ock det kommer snabbt nu i EU för vi har inget val. Politiker fortsätter med en politik som är förödande för Sverige och EU. Men facismen är den stora vinnaren i denna tid men jag vill ha frihet men det är inte vad politiker vill. Politiker vill att vi ska ha en löneanpassning för att konkurera med fattiga länder. Det ända valet är facism för att stoppa denna politik men den kommer snart kolla Grekland där har politiken komigt ifatt men dom väljer nasism det är fel men nu har dom 20 % enligt analys som har gjorts. så jobba emot nasism och jobba för facism det är bättre men demokratin har förlorat men det har politiker inte fattat än. Donm som är politiker kommer kommer snart att straffas för deras brott som dom begår mot folket idag och då menar jag straffas.

 4. Johan

  I min sanna pessimistiska anda vet jag inte om det är lönt att hoppas för mycket, folk i Norrland kommer inte överväga några andra alternativ när man ”minsann röstat (S) i 20 år”, folk tittar förmodligen inte på vad respektive partier vill, säger och gör innan dom röstar, det sker bara på slentrian. Skulle bli förvånad om det blir maktskifte 2014. Positivt förvånad, men fortfarande mycket förvånad..

 5. Janne

  Ärligt talat så ser jag ingen större skillnad mellan Moderaterna och Miljöpartiet längre; de delar samma syn på den påstådda koldioxid orsakade globala uppvärmningen, de båda gillar EU och vill att de ska ha mer pengar och all makt, Invandringen var ingen skiljefråga överhuvudtaget, mer ”alternativa” som driver upp el-priserna men producerar väldigt lite…så vad blir nästa uppgörelse?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.