Vem tar över i Umeå?

Kan rekommendera läsning av en intressant ledare av Ola Nordebo i dagens VK. Han berör ledarskapets betydelse för en kommun, och att det gör skillnad vem som är kommunstyrelsens ordförande. Så är det. Han skriver lite kring vem som skall ta över i socialdemokraterna efter Lennart Holmlund. Åsa Ögren, Hans Lindberg eller någon annan. Han undrar vem som vill, eftersom det mest är tyst i den frågan. I alla fall utåt.

Även mitt eget namn omnämns förstås i kampen om att bli kommunstyrelsens ordförande i Umeå efter valet 2014.

Och JA, vi moderater står beredda att ta över i Umeå kommun efter valet 2014. Tillsammans med våra vänner i de övriga Allianspartierna.

"Epoken Holmlund" är så sakteliga på väg mot sitt slut i Umeå. Tyvärr har (S) i Umeå politiskt gått flera steg åt vänster, och befinner sig inte längre i den politiska mittfåran. Tvärtom har de under sitt samregerande med Vänsterpartiet blivit mer hårdföra ideologiskt. De vill införa 6-timmars arbetsdag, de vill begränsa umeåbornas möjlighet till valfrihet, ser mer negativt på företagande m.m. Med en sådan vänstersväng hotas den gamla ”Umeandan” som många av oss omhuldar som en framgångsfaktor för Umeå. Att i viktiga, långsiktiga och stora beslut hitta enighet över blockgränsen för Umeås bästa.

I Alliansen finns ett tydligt alternativ för de umeåbor, som vill se en pragmatisk och resultatinriktad politik för Umeås bästa, utan ideologiska vänsterexperiment:  Vi är redo, vi är villiga. Och vi smyger inte med det. Vi kommer att föra den stolta "Umeandan" vidare.

 

Jag får ibland frågan, inte minst av representanter från massmedia, om vem jag tror blir nästa S-ledare i Umeå. Vem står på tur av kandidaterna och vem är bäst eller sämst? Hur går korridorsnacket?

Mitt svar är enkelt. Nej, jag kommer inte att ha synpunkter på vilken person som borde efterträda Lennart Holmlund som socialdemokraternas främste representant i Umeå kommun.  Att välja S-företrädare är en fråga för det socialdemokratiska partiet och deras lokalföreningar. Så några åsikter om vem deras parti borde välja kommer jag inte att leverera.

Däremot kommer det naturligtvis ha betydelse, inte bara för S-partiet, om vilken person det i slutändan blir. Valet av person kommer att få betydelse för möjligheterna till att fortsätta med "Umeandan" i lokalpolitiken, oavsett vilket block som vinner valet 2014. Där finns ju onekligen viss osäkerhet.

Sen hur det går, och vem som i slutändan avgör vem som blir kommunstyrelsens ordförande i Umeå – ja, det avgör naturligtvis umeåborna när de röstar i valet september 2014!

 

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

 1. lf

  Ja,en sak håller jag fullständigt med dig om,det är att du inte skall lägga dig i andra partiers nomineringar.I och med denna blogg lägger du dej i.
  Om inte ett parti ligger in den politiska mittfåran, vad har vi då partier till för.
  Och att socialdemokraterna bedriver en hårdför vänsterpolitik som ju värnar om de mjuka värderna i samhället och det skulle vara fel,visar ju bara din syn på de mest utsatta i samhället.De har ingen framtid i Ågrens värld.
  Om du kommer till makten (gud bevare)så kommer Umeandan att föras vidare! Hur vet du det?

 2. Anders Ågren

  Svar till lf (2012-12-01 16:58)
  Där skiljer sig våra uppfattningar åt, helt uppenbart. Man värnar inga mjuka värden med en hårdför vänsterpolitik. Tvärtom.

  Jag och moderaterna har under lång tid bevisat att vi är beredda till blocköverskridande ställningstaganden i stora och strategiska beslut för kommunens bästa. Vi är vana att ta ansvar, och undvika att ägna oss åt populism. Så självklart kommer vi att föra Umeandan vidare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.