Bra förslag!

En av våra moderata arbetsgrupper på riksplanet håller på att se över vår kriminalpolitik. Ett av de förslag som presenterades i veckan var att ta bort den s.k.  ”ungdomsrabatten” för gärningsmän som är 18 år eller äldre. Det var på tiden.

En grov misshandel eller våldtäkt blir inte mindre allvarlig bara för att gärningsmannen är 20 år istället för 23. Självklart ska myndiga personer ta konsekvenserna av sitt agerande. Man ska inte komma undan med betydligt lägre straff, som man tyvärr gör idag.

"Enligt dagens regler ska den tilltalades ålder beaktas vid straffmätning om denne var under 21 år då brottet begicks. Enligt praxis reduceras strafftidens längd i proportion till den tilltalades ålder. En 18-åring får i regel sin strafftid halverad, medan en 20-åring normalt kan räkna med en straffnedsättning mellan 20-30 procent."

Bra om moderaterna nu omprövar den här regeln. Ett steg i rätt riktning.

 

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. stefan

    Det är enbart populistiskt att tala om höjda straff som något slags medel mot brottsligheten. Det fungerar inte. Visa på att jag har fel! Men det finns en annan väg. Problemet är att den vägen går helt emot moderat ideologi och politik… Det handlar om att skapa sådana förutsättningar för medborgarna att kriminalitet inte ”behövs” till lika stor utsträckning som nu. Det handlar om att SATSA i förebyggande syfte. T.ex på skolor, idrott, föreningsliv mm. Då fungerar det inte med skattesänkningar och bidrag till Danderydsborna. Tusentals ungdomar passerar genom skoltiden utan att få den hjälp som behövs. DÄR ska miljarderna satsas. Dessa satsade pengar har vi igen! Strängare straff och fler fängelser är bara ett bevis på misslyckande. (Och kom nu inet och skyll på tidigare regeringar! Det är HÄR och NU som gäller!!!)

  2. Anonym

    Gäller inte detta ämne utan vill bara säga ett annats förslag.
    När det hela tiden blir mindre och mindre i budgeten inom vården, och personal inom kommunen som är nere på golvet med brukarna måste gå eftersom budgeten inte går ihop anser jag att det inte borde bli fler och fler enhetschefer som tar alla pengar utan att de borde klara av att kunna vara 1 max 2 enhetschefer på ett större boende av ca 100personer (brukare). Dra ner på enhetscheferna och tillsätt den personal som verkligen ska ta hand om våra äldre. Både dag och nattetid men speciellt natt eftersom det är tyngre att gå natt.

    MVH

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.