Ordna arbetskläder av god kvalitet till förskollärarna!

I fredags lämnade jag in en fråga till för- och grundskolenämndens ordförande Margareta Rönngren (S), apropå rapporterna om dålig kvalitet på de arbetskläder som arbetsgivaren tillhandahåller för förskollärarna i Umeå kommun.

I dagens Folkbladet följer jag upp med en insändare på samma tema:

Ordna riktiga arbetskläder för personalen inom förskolan

I lokalmedia har det sista tiden varit ett antal insändare om arbetskläderna för personalen inom förskolan. Signalerna är att kvalitén på arbetskläderna är dåliga. Vi måste ta synpunkterna på allvar!

Vid fullmäktige i december 2010 antogs Umeå kommuns jämställdhetsplan. Syftet med planen var att främja kvinnors och mäns lika rätt ifråga om arbete, anställnings- och andra arbetsvillkor samt utvecklingsmöjligheter i arbetet. En viktig del i planen var frågan om arbetskläder.

Arbetskläder, inköpta av arbetsgivaren, har varit en självklarhet för flera mansdominerade yrkesgrupper inom Umeå kommun. Stora yrkesgrupper där kvinnor utgör flertalet har däremot missgynnats. En av dessa grupper är personal anställda inom förskoleverksamheten. Beslutet blev därför att erbjuda personalen inom förskolan lämpliga arbetskläder för utomhusaktiviteter. För och grundskolenämnden beslutade också att detta skulle gälla för personal i familjedaghem och fritidshem.

Det här var ett beslut som var mycket positivt. Nu har vi kunnat läsa insändare från personal som menar att kläderna knappt går att använda. Jag har även talat med ett antal förskolelärare som jobbar inom Umeå kommun, vid olika förskolor, och de delar uppfattningen om den bristande kvalitén. De tvingas även fortsättningsvis använda sina privata kläder då den av kommunen inköpta ”skalklädseln” inte står emot regn och kyla.

Det är ju i så fall ett stort misslyckande, och måste ordnas till. Kläderna måste ju kunna användas även då det inte är sommar och sol. Menar vi allvar med att kommunen ska behandla manliga och kvinnliga arbetsgrupper likvärdigt måste vi såklart se till att de arbetskläder som köps in även till kvinnodominerade yrkesgrupper går att använda!

Anders Ågren
Kommunalråd (M)

Etiketter: , , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Åsiktsmaskinen

  Fast när jag inför senaste valet pratade om just exakt denna fråga i er valstuga fick jag svaret:

  ”Detta är ingen politisk fråga utan detta sköts inom respektive förvaltning”

  Vad är det som gör att Moderaterna nu helt plötsligt ser det som en politisk fråga?

  Kan det månne ha att göra med att vi närmar oss ett val?

 2. Man

  Bra att lyfta fram jämställdhetsperspektivet! Självklart ska kommunanställda pedagoger som arbetar med våra barn i ur och skur ha fungerande klädsel, precis lika självklart som att datorer, telefoner och möbler förväntas vara felfria på en arbetsplats. Beklagligt att det drar ut på tiden och att det måste till både ett kommunalråd samt kommunikation via insändare för att nå ut.

 3. Anne Bertilson

  Jättebra att lyfta frågan – MEN glöm inte bort barnskötarna!! Det finns alltid fler barnskötare än förskollärare på varje förskola!! Alla vi pedagoger som arbetar på förskolor förtjänar att få bra arbetskläder!

 4. Anders Ågren

  Svar till Åsiktsmaskinen (2013-01-21 09:18)
  Jag uppmärksammade frågan redan 2010, innan förra valet, så att det skulle ha nåt att göra med taktik inför valet 2014 hoppas jag inte att du tror.

  Att du fick det svaret kan möjligen ha att göra med att inriktningen från politiken redan var klar och att genomförandet låg på respektive förvaltning.

  Hur som helst kan vi konstatera att de beslutade arbetskläderna inte verkar hålla måttet – och det är ju detta som fått mig att reagera. Såg att även V instämde i kritiken i dagens VK.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.