Situationen inom äldreomsorgen i Umeå

I senaste numret av Umeå Tidning har jag fått nedanstående insändare publicerad, där jag fortsätter att ta upp situationen inom äldreomsorgen. Det finns mycket att göra för att förbättra läget ur såväl de äldres som personalens synvinkel.

 

Gamla ska inte behöva dö i ensamhet på våra äldreboenden

Inom Umeås äldreomsorg dör gamla i ensamhet utan någon vid sin sida, samtidigt som personalen inte vågar anmäla missförhållandena av rädsla för repressalier. Så kan vi inte ha det!

Det är inte värdigt för våra äldre, att de ska behöva sluta sina liv på det här sättet, utan någon vid sin sida. Tvärtemot antagna kvalitetsdeklarationer. Nu råkade detta gälla ett antal kommunala äldreboenden i Umeå. Men det hade varit lika oacceptabelt om det hade varit privata äldreboenden. Vi har ett ansvar att se till att den äldreomsorg som bedrivs, oavsett vilken driftsform det är, upprätthåller en god kvalitet med trygghet för de äldre. Men i just det här fallen är det Umeå kommun själv som är arbetsgivare!

Det vittnar om en orimlig arbetssituation för personalen vid de kommunala äldreboendena i Umeå. Tidspress och resursbrist tvingar dem att bryta mot kommunens egna regler, och de tvingas dessutom ljuga för de anhöriga av rädsla för repressalier för sin chef! De kommunanställda inom äldreomsorgen förtjänar en betydligt bättre arbetssituation, än vad de har på sina håll idag.

I höstas ville vi från Allianspartierna i Umeå inrätta en oberoende trygghets- och kvalitetsinspektion för äldreomsorgen i Umeå, som skulle kontrollera såväl de privata som de offentligt drivna alternativen inom äldreomsorgen. De partier som har makten – S och V – ansåg att det inte behövdes. Men de här avslöjandena visar ju att vi från Alliansen hade rätt.

Det centrala är inte vilken driftsform ett äldreboende har – det viktiga är att verksamheten håller en hög kvalitet, oavsett om det är en privat eller en kommunal aktör. Här kan vi se till att det blir bättre i Umeå.

Anders Ågren
Kommunalråd (M)
Umeå

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

  1. Åsiktsmaskinen

    Du skriver att det är viktigt att personalen ska kunna anmäla utan att riskera reprissalier från arbetsgivaren.

    Men samtigit håller M ett hårdnackat motstånd mot att föra in ett meddelandeskydd även för privata utförare.

    Hur tänker ni att personalen vid privata vårdföretag ska kunna meddela oegentligheter utan risk för reprissalier utan det meddelandeskydd som M så hårt kämpar emot?

  2. Peter

    Som det är nu med nedskärningar i både budget samt personalfrågor så kommer det aldrig att bli en bra och trygg vård för våra äldre.

    Personal blir sjukskrivna pga stress och våra äldre får allt mindre med tid för att kunna göra något vettigt på dagarna.

    Som det är nu så sitter gamlingarna och glor i väggarna hela dagen. Jag vet vad jag pratar om för jag jobbar själv inom vården.

    Lägg mer pengar på våra gamla och släpp prestigen om kulturhuvudstaden. Det kommer en dag när ni politiker själva sitter och glor i väggen på något boende.

  3. Jan-Erik Vahlström

    För att få lite jämvikt, tycker jag att du även borde ha nämt t.ex Förenade care, Carema m.fl. Det hjälper föga att du sedan säger att det bör gälla alla, även privata. Vad du slår ned på är ju just kommunala boenden. Aldrig nånsin har jag läst att du kritiserar privata boenden trots att det är på just dessa som dom flesta missförhållanden har visat sig.

  4. Leif

    Om det är så på de kommunala boenderna, hur tror du då det är på de privata? Tror deras anställda vågar säga något, ibland är du sådär härligt idiotiskt naiv när det gäller såhär här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.