Upp med trollen i ljuset!
Anonyma personers möjlighet att förtala, kränka och mobba andra människor – och ge spridning till skitsnacket – har ökat lavinartat i takt med möjligheterna på internet. Tidningarnas kommentarsfunktioner kopplade till olika artiklar på nätet rensas dagligen från allt från rasistiska till hatiska förtalskommentarer. Likaså översvämmas många bloggare med anonyma påhopp, vilket gör att många t.o.m. slutar blogga.
VK:s chefredaktör Ingvar Näslund har i sina två senaste krönikor i lördagstidningen tagit upp det ständigt växande näthatet, och de problem det medför. Hur ska media hantera det? Hur gör man med alla anonyma hatande kommentarer som översvämmar kommentarsfältet på tidningarnas nätsidor, på bloggar och annorstädes? När man gång på gång måste stänga av kommentarsfunktionerna för att det översvämmas av hat, förtal och hot mot offentliga personer, och olika grupper av människor.
Ja, det är inte helt enkelt.
Näslund skiver bl.a:
På VK ser vi näthatet dagligen och vi ställer oss ofta frågan: vilka är de som skriver? Hur tänker de? De är alltid anonyma, och ofta fyllda av hat. VK:s redaktion lägger ned ett omfattande arbete på att läsa dessa för att undvika att de publiceras. Det är tid vi hellre lägger på att bedriva angelägen journalistik.
Än så länge har vi valt att tillåta anonyma kommentarer som vi granskar innan de publiceras. Vi föredrar signerade åsikter, men säger ja till de anonyma som är relevanta. Att skriva anonymt är i vissa situationer fullt begripligt. Inte minst för att undvika attacker från nätmobben. Utbyte av åsikter är viktigt i en öppen demokrati. En bra debatt leder till ett bättre samhällsklimat. De flesta som skriver är också seriösa och välformulerade.
Problemet är nätmobben. En grupp personer som skadar mer än de förstår. På VK flyter de upp till ytan så fort vi exempelvis skriver om invandrare, samer eller homosexuella. De hoppar gärna på lokala politiker. De förvränger fakta, sprider lögner och skrämmer i värsta fall dem som vill föra en seriös debatt till tystnad.
Allt oftare tvingas vi stänga av möjligheten till att kommentera, när debatten spårar ur.För oss är det i längden en ohållbar situation. Om näthatet växer kommer tyvärr även VK begränsa möjligheterna till anonyma kommentarer och endast tillåta de som står med sitt namn. Det är inte meningsfullt att hantera en mobb som saknar respekt för en saklig debatt. Vårt viktigaste ansvar gäller dem som är seriösa, de som anstränger sig.
Som Medievärldens Axel Andén klokt uttryckte det: ”Att en person slutar uttrycka sina åsikter i rädsla för påhopp är en större förlust för yttrandefriheten än om aldrig så många anonyma troll inte tillåts använda de seriösa medierna för att vädra sitt hat.” Skärpning!
Idag kunde vi läsa att VK inför nya regler på din Doroteasajt, som innebär att de som kommenterar inte längre kan vara anonyma. Slår försöket väl ut kan det användas även på andra delar av sajten.
För egen del tycker jag faktiskt att det är helt rimligt.
VK, och andra media, ska inte hjälpa nätmobbare att sprida sitt hat under skydd av anonymiteten. Internet har blivit en frizon, där ljusskygga personer, under skydd av anonymiteteten, tillåts sprida ut sitt hat mot allt och alla. Det eskalerar. Dag för dag, vecka för vecka. Nätmobbningen har blivit den nya tidens lynchmobb.
Förmodligen kommer antalet kommentarer generellt att minska, som en konsekvens av förändringen. Såklart. Det är inte lika kul att förtala, ljuga, mobba, göra personangrepp och sprida hat om man plötsligt måste stå för det personligen. Det är enklarare att gömma sig bakom anonymiteten för att snacka skit.
Samma sak inträffade när VK gav oss bloggare möjlighet att själva moderera kommentarerna på våra bloggar.Jag skrev om det i november 2010. Det blev precis som vi kunde anta – det anonyma hatet minskade radikalt. Det var inte lika kul för mobbarna att skriva, om de riskerade att visa vilken emailadress de hade. Självklart. De var för fega för att fortsätta med sina personangrepp och sitt förtal.
Så därför är det en välkommen ändring som VK nu gör: upp med trollen i ljuset.
Gärna en tuff öppen debatt – men våga står för åsikterna också.