Umeå växer hyfsat, men inte tillräckligt!

Under onsdagen kom definitiva siffror från SCB för befolkningsutvecklingen för år 2012. Enligt dessa ökade Umeå med 829 invånare förra året, så Umeå hade därmed 117 294 invånare den sista december 2012. I antal personer var det den största ökningen för en kommun i Norrland.

Hyfsat, men inte ok. Med "Norrlandsmått" är det bra siffror. Men med tanke på de tillväxtambitioner vi gemensamt har i Umeå så är det ju inte godkänt. Tyvärr tvingas vi konstatera att det ligger under den ambitionsnivå som Umeå kommun har. Målet låg på en ökning med 1000 invånare för 2012, och för att kunna nå visionen om 200.000 invånare skulle tillväxten behöva ligga omkring 2000 invånare per år. Vi har alltså ett ganska stort avstånd till den önskvärda tillväxttakten.

Det är två huvudkomponenter – nu liksom tidigare – som vi måste lägga extra fokus på, för att förbättra tillväxttakten under kommande år: nya jobb och nya bostäder.

Västerbotten fortsätter alltså att öka som helhet – tack vare Umeå – men glädjande att även Vännäs, Skellefteå och Lycksele visar en befolkningsökning.

 

Etiketter: , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Urban Bengtson, idékonsult

  Och än svårare för Umeå i framtiden pga demografin. De närmaste 33 åren fram till 2050, kommer 40- och 50-talets stora barnkullar, att åldras och gå bort vida mer än vad som tillkommer.

  Idag är vi (jag finns med där) 73 – 53 år, och 2050 är vi 106 -86 år. Även om medelåldern stiger, så blir det inte samma ”demografiökning” som varit tidigare.

  Denna enkla +-matematik visade en statistikprofessor i ett seminarium för några år sedan, där f ö Umeåkommuntjänstemän medverkade. På fråga om Umeå kunde nå 200 000 blev svaret nekande, bl a mot bakgrund av ovan demografi i Sverige.

  Så målet för Umeå och kommunen för att undvika än lägre befolkningsökning blir då att få fler unga och fler barnfamiljer att söka sig hit.

  För alla barn/ungdomar/familjer med simintresse hade en Nolia-50:a ihop med andra idrotter, simgymnasium och kanske andra simrelaterade sporter, blivit lockande i ett Norrlands Simcenter. Men ni moderater höll inte ut och lät kommunfullmäktige avgöra läget. Nolia hade vunnit är min övertygelse. Och 50:an varit klar från 2008 som då var målet.

  Med Nanna-50:a riskeras nu motsatsen, Umeå- och Västerbottensfamiljer/ungdomar med simsatsning söker sig härifrån och söderut. Det har jag sett många från USS och andra länsklubbar göra genom åren. Och även hört från simmarföräldrar idag.

  En 50:a i ett så trafikfarligt område och som även Gator- och parker i kommunen påpekar i underlag till detaljplan för grannkvarteret, försvårar då, se min blogg http://blogg.vk.se/umeas-basta/

  MEN det går att vända denna negativa simtrend genom att snabbt avbryta Nanna-50:a-planerna och planera ihop med idrottsutvecklingen på campus vid IKSU som kan ta fart genom nya Idrottshögskolan från i år.

  Då kan M leva upp till en stark sim- och 50:a-tradition från tidigare höger/moderat-politiker genom åren. Jag har skrivit om det i bloggar och min bok från 2011, Umeås Bad Historia och Framtidens Simning.

  Den idrotts- och simframtiden för Umeå är på campus och kan ge fler umebor dessutom.

 2. Ulf Gustav

  Hej Anders Ågren
  Du glömde en Liten sak i din blogg:

  Visst är det tråkigt att inlandet har en negativ befolkningsutveckling

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.