Men hallå – detta är ju en positiv nyhet!

Igår kom regeringens efterlängtade beslut. Svenska staten godkänner första etappen i EU-ansökan om Kvarkenförbindelsen, med fokus på förstudier och annat. Därmed kan den skickas vidare till EU-nivån för behandling i sedvanlig ordning.

Ett riktigt genombrott på svensk sida. En glädjande, positiv nyhet!

Att staten inte har varit pigg på att gå in med pengar i det här läget har varit känt bland alla partier, politiska företrädare och övriga engagerade under lång tid, och därför har vi också varit beredda att från Umeå kommuns sida ta den svenska delen av medfinansieringen på ca 2,5 mkr. Även socialdemokraterna har varit väl medvetna om detta.

Därför är det oerhört olyckligt för sakfrågan – att säkra Kvarkentrafikens långsiktiga framtid – när Lennart Holmlund (S) både på sin blogg och i dagens VK försöker göra partipolitik av det hela.

På bloggen igår skrev han bl.a "Regeringen har stöttat en ansökan och inget mer. Med moderaterna i styret kommer Kvarkentrafiken att dö." Och idag fortsätter han på samma tema att angripa moderaterna. Bertil Hammarstedt går också ut hårt av någon anledning och angriper regeringen, och ger bredsidor.

Trots att regeringen, mot alla odds, har svängt i sin syn och bifallit vår ansökan.

Etapp 1 är nu godkänd av regeringen. Nu är nästa steg att få EU att godkänna den – och därefter börjar den riktigt stora utmaningen: arbetet med etapp 2, där de stora pengarna ligger.

Men en vädjan till socialdemokraterna är att inte i detta läge försöka göra partipolitik av den här frågan, utan istället stå för de överenskommelser vi har. Precis som vi brukar göra. För annars omöjliggör de alla försök att säkra Kvarkensförbindelsen på lång sikt.

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Medmera

    Hej Anders,

    Jag är ledsen, men jag kan inte se det som en god nyhet med det innehåll som det fick. Ridels och regeringens pressmeddelande framstår tyvärr som både falska och cyniska. Det hela ingår tyvärr i en större bild där det framstår som om den regering som vi har aldrig kommer stödja de infrastrukturinvesteringar som behövs eller förstå de vilkor som vi lever under i denna landsände. I allt från kommunal utjämning till infrstruktur så framstår den vår regering som klientelistisk i relation till vad den gör. Det blir inga investeringar eller kompensation om du inte kommer från tryggt moderatledda kommuner runt Stockholm som utgör en väljarmässig maktbas.

    Tyvärr så framstår det som om de större framtidsinvesteringar som vi står inför i denna region endast kan lösas genom ett regeringsskifte. Det är ju inte ditt fel som kommunpolitiker och jag kommer inte att hålla det emot dig nästa val, men jag garanterar att det inte blir en blå röst i riksdagsvalet.

  2. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Ja, visst är det positivt att regeringen stöder att man lämnar in en ansökan till EU!
    Ännu mera positivt har det ju förstås varit om man också kunnat ta sitt ansvar för infrastrukturen här i norr, som man villigt gör i söder, och betala den svenska delen i projektet också!
    Men nu ska det överlåtas på Umeå kommuns skattebetalare?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.