Svar på tal till Vänsterpartiet

I dagens VK och Folkbladet bemöter vi i Alliansen de angrepp som framfördes på debattsidan från ett antal vänsterpartister under förra veckan.

Repliken bifogas nedan:

Hur lågt kan man sjunka i den politiska debatten?

Sju lokala vänsterpartister går i VK (30/3) till våldsamt angrepp på Alliansens företrädare i Umeå, gällande debatten om det planerade Kvinnohistoriska museet. Men de berör inte kärnfrågorna om själva Kvinnohistoriskt museum. Istället anklagas Alliansen för att bedriva en "smutskastningskampanj mot en ung kvinna med invandrarbakgrund i stället för att diskutera politiska frågor i sak." Allvarligt?

Vad är det som har fått Vänsterpartiet att ta till dessa grova anklagelser? Jo, att vi ställer frågor och också kritiserar hur projektet med att utveckla ett Kvinnohistoriskt museum har utvecklats. Men har det alltså gått så långt, att vi anklagas vi för att bedriva "häxjakt" mot Vänsterpartiets gruppledare Tamara Spiric, när vi faktiskt har olika uppfattningar? Har vänsterns företrädare missat att vi lever i en demokrati, och att man faktiskt får kritisera och ifrågasätta de styrande?

Allianspartierna har stått bakom den ursprungliga uppgörelsen i kommunfullmäktige om att Kulturväven bl.a. skulle innehålla ett nytt Kvinnohistoriskt museum. Men sedan dess har projektet förändrats i omfång, och dessutom skakats av flera avhopp. Såväl den ansvariga projektledaren som politiska företrädare i styrgruppen har känt sig tvingade att kliva av. Den styrgrupp som alltså leds av just Spiric (V).

Projektet har vuxit i kostnader. Från 5 mkr till 8 mkr, som nu kanske är 11 mkr. Ingen kunde dock svara på vad den exakta kostnaden blir, när vi debatterade frågan i kommunfullmäktige sist. Vi fyra Allianspartier har alla krävt ett omtag i frågan om kvinnohistoriskt museum. Men vi noterar att Vänsterpartiet tvingas ta lögnen som vapen, när de felaktigt påstår att tre av våra fyra partier är emot ett kvinnohistoriskt museum. Så är det inte, vilket de naturligtvis vet. Men sanningen har aldrig varit en viktig faktor för Vänsterpartiet.

I en demokrati är det självklart att man måste få debattera och tycka olika, men det tycker tydligen inte vänsterpartisterna som skriver i VK. Att vi har olika uppfattningar ska kväsas genom att vi anklagas om ”häxjakt, ”drev” och smutskastningskampanj mot en ung kvinna med invandrarbakgrund”.

Det är en beklämmande och osmakligt låg debattnivå. Är du en ledande politiker – oavsett om det är i kommun, landsting eller riksdag – måste du kunna diskutera, debattera och även vara beredd på att ta emot kritik för den politik som du bedriver. Detta gäller oss alla, och naturligtvis även Vänsterpartiets gruppledare.

Förmodligen har Vänsterpartiet i Umeå tänkt att ”anfall är bästa försvar”, men i det här fallet har de lagt krokben för sin egen gruppledare. De lyckas dessutom med konststycket att göra situationen ännu värre för Tamara Spiric, när de i debattartikeln känner sig tvingade att göra ett tillägg om att de själva har fullt förtroende för Spiric. Ja, allt annat vore ju mycket anmärkningsvärt. Om du som gruppledare inte har förtroende från dina egna politiker är det ju bara att avgå. Snacka om självmål från Vänsterpartiet!

Anders Ågren
Kommunalråd (M)

Peder Westerberg
Gruppledare (FP)

Mattias Larsson
Gruppledare (C)

Veronica Kerr
Gruppledare(KD)

Etiketter: , , , , , , , , , ,

3 kommentarer

 1. Jan-Erik Vahlström

  Fullt förtroende var det 🙂 Kommer att tänka på vad din partibroder skrev. Många tycker att vi har en statsminister som ser trött ut. Genast hoppade Riedl in och och försäkrade att han hade träffat honom och han minsann ville tala om att vår statsminister inte alls var trött. Något måste ligga bakom som åter igen fick Riedl att varva upp.

 2. Lennart Forsberg

  Samhällsintresserad som jag är har jag följt skriverierna kring det kvinnohistoriska museet med stort intresse – många yttrade sig tidigt tvärsäkert vem som var syndabock bakom den dystra utvecklingen… i min egen okunnighet kring vad som hänt, har jag inte alls varit lika tvärsäker.

  Jag har hela tiden hoppats att andra personer i styrgruppen skulle yttra sig, för att ge oss ”vanliga” umebor en bättre bild av skeendet. Men det har varit tyst, mycket tyst – och det har säkert sina skäl…

  Tystnaden har istället öppnat för tvärsäker politisk pajkastning, och mitt intryck är att de pajer som kastats haft alla politiska nyanser.

  Ni i Alliansen vill uppenbarligen ha ett kvinnohistoriskt museum, men inte ett museum som det tidigare funnits politisk enighet bakom? Ni vill också att kommunen ska ta sin hand i från det – det låter i mina öron som om ni vill att någon annan ska betala kalaset?

  Ni för fram Länsmuseets driftighet som ett bättre musealt föredöme. Länsmuseet som väl också har en politiskt tillsatt styrelse? Länsmuseet som väl i alla år kämpat med sina skrala ekonomi?

  Inte ens ett världsberömt Länsmuseum kan trolla fram ett kvinnohistoriskt museum utan en rejäl påse pengar. Ska ett museum gå att beskåda redan nästa år behövs det dessutom snabba pengar…

  Annars pajar de vackra tankarna i den politiska pajkastningens namn.

 3. Anders Ågren

  Svar till Lennart Forsberg (2013-04-04 09:55)
  Bra att du frågar, så får jag anledning att utveckla det.

  Vi är för ett kvinnohistoriskt museum. Däremot anser vi att det är för dyrt, och vi vill minska ned kommunens anlsag för att driva det. Detta markerade vi redan i maj 2012 i vårt alternativt budgetförslag. S och V valde att anslå mer än vad vi ansåg rimligt för driften.

  Kommunen äger 60% av Västerbottens Museum AB. Poängen med att de ska ta över projektet, är att det är just där som kommunen har tillgång till kompetensen att driva ett museum. Finns ingen anledning att bygga upp en ny orgnaisaiton i kommunens regi, när vi redan har experterna på området i länsmuseet.

  Det blir varken mer eller mindre pengar för Västerbottens Museums övriga verksamhet med en sån lösning, för de pengar som är anslagna till Kvinnohistoriskt museum och idag ligger under kommunstyrelsen förs i så fall över till Västerbottens museum.

  Hoppas att detta klargjorde ett och annat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.