Fråga om arbetskläder för personalen inom förskolan och fritids på nästa KF

Idag har jag skickat in följande fråga till Margareta Rönngren (S), med anledning av senaste kommunstyrelsens arbetsutskott där beslutet blev att endast gå ut med upphandlingsunderlag gällande utomhuskläder för personalen inom förskolan och fritids i Umeå. Vi moderater tycker att det borde ha gällt även inomhuskläder!

Frågan kommer diskuteras på fullmäktige den 29 april.

 

Enkel fråga till för- och grundskolenämndens ordförande Margareta Rönngren (S):
 
 
Arbetskläder för personalen inom förskola och fritids
 
I januari väckte jag en enkel fråga om kvalitén på arbetskläderna för personalen inom förskola och fritids. Då gällde det utomhuskläderna, som hade visat sig ha en bristande kvalitet. Med beslutet om en ny upphandling, så ska förhoppningsvis dessa kvalitetsbrister bli åtgärdade.
 
Upphandlingsunderlaget som nyligen antogs av kommunstyresens arbetsutskott behandlade endast kläder för utomhusbruk. Vi moderater, med stöd av FP och C, ville återremittera ärendet så att upphandlingsunderlaget även skulle gälla arbetskläder för inomhusbruk.
 
Detta röstades tyvärr ned av socialdemokraterna och vänsterpartiet, och budskapet var att för- och grundskolenämnden inför den nya upphandlingsomgången hade beslutat endast om utomhuskläder och att vi inte skulle ägna oss åt att överpröva nämndernas beslut. Därför blir det nu endast nya utomhuskläder fr.o.m. januari 2014.
 
 
Mina frågor till för- och grundskolenämndens ordförande Margareta Rönngren (S) är därför:
 
         Delar du moderaternas uppfattning om att personalen inom förskola, familjedaghem och fritidshem även borde få arbetskläder för inomhusbruk av arbetsgivaren?
         Om svaret är ja – när kan det i så fall bli aktuellt?
 
 
Umeå 2013-04-08
 
Anders Ågren
Kommunalråd (M)

 

Etiketter: , , , , ,

En kommentar

 1. Mia

  Superbra att kollegor inom kommunen får arbetskläder, men vi inom socialtjänsten då?
  Vi som arbetar med funktionshinder och begåvningshandikapp har ett skriande behov av arbetskläder sen år tillbaka och varje gång det tas upp så läggs locket på och vi blir överkörda.
  Vi tar hand om människor som behöver hjälp med allt i alla olika situationer. Vi kommer hem med både det ena och det andra från jobbet på våra kläder, ja vi har skyddskläder som t ex handskar och stövlar till toalett/hygienbesök men det täcker inte allt alla gånger, och skyddskläder är arbetsgivaren skyldig att tillhandahålla men inte arbetskläder.

  Jag har jobbat som undersköterska inom både kommun och landsting och kan säga att jag har varit betydligt mer ren när jag jobbat åt landstinget och där har man ändå arbetskläder som man enkelt kan byta om de blir smutsiga.

  Vi är också ute med våra brukare, vi drar med oss smitta hem till våra familjer för alla har inte råd att ta med flera ombyten av kläder till jobbet.

  Så vad gör ni åt saken? Att man ger en yrkesgrupp men inte en annan, skevt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.