Sjukfrånvaron ökade 2012 bland Umeås kommunanställda

Jag har idag lämnat in en interpellation till personalutskottets ordförande Christer Lindvall (S), med anledning av att sjukfrånvaron ökade bland Umeå kommuns anställda under 2012. Vi har högre sjukfrånvaro än snittet för kommunerna i riket och ligger på plats 198 av landets 290 kommuner.

Det är hög tid att de styrande partierna – Socialdemokraterna och Vänsterpartiet – börjar ta dessa frågor om arbetsmiljön på allvar!

Interpellationen i dess helhet bifogas nedan:

Sjukfrånvaron inom Umeå kommun ökade år 2012

Umeå kommun borde, som arbetsgivare, öka insatserna för att skapa en bättre arbetsmiljö och därmed få ned sjukskrivningstalen. Av landets 290 kommuner hamnar vi på plats 198 när det gäller sjukfrånvaro. Det senaste året har sjukskrivningarna dessutom ökat från 5,6 procent (2011) till 5,8 procent (2012). Det måste ses som ett misslyckande med den hittills förda personalpolitiken i kommunen.

Ett steg på vägen togs förra året när fullmäktige satsade sju miljoner kr extra för att möjliggöra särskilda insatser för de yrkesgrupper som uppvisar högst sjukfrånvaro, bl.a. inom äldreomsorgen. Trots motstånd från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i fullmäktige lyckades vi övriga partier vinna majoritet för det förslaget. Men det räcker inte.

Faktorer som enligt forskningen påverkar hälsan negativt är små möjligheter att påverka arbetssituationen kombinerat med höga krav och bristande stöd i arbetet En strävan måste vara att få mer självbestämmande för personalen ute i verksamheten, så att de bättre kan styra över sin arbetssituation.

Mina frågor till personalutskottets ordförande Christer Lindvall (S) blir därför:

1 Hur ser du på att sjukfrånvaron bland våra kommunanställda ökade under 2012?
2 Avser socialdemokraterna att genomföra några insatser för att åstadkomma en bättre arbetsmiljö inom Umeå kommuns verksamheter?

Umeå 2013-04-15

Anders Ågren
Kommunalråd (M)
 

Etiketter: , , , , ,

4 kommentarer

  1. Anna H

    Skönt att se politiker engagerade i frågan kring sjukfrånvaro-arbetsmiljö och dess samband! Oerhört viktigt att lyfta fram! Tack! //a

  2. Erik Jonsson

    Anders, jag tror att s + v kommer att säga att det är regeringens fel. Så är det i den politiska sandlådan. Däremot om Umeå Kommun hade en låg sjukfrånvaro, då hade det varit s + v:s förtjänst.

  3. lf

    Jag trodde du skulle kommentera budgeten.Jag frågade mig varför.Vad dum jag är,inte kommenterar ledande moderater en så dålig budget.Genom åren har jag lärt mig er taktik.Kommentera inte något som är negativt.Åtminstone inte till en början.
    Men jag som är intresserad av politik följde debatten rätt noga.
    Här stod ledande politiker från både oppositionen och alliansen och debatterade oerhört viktiga frågor.
    Men vad får man se i bakgrunden,jo moderaternas ekonomiska elit sitter och skrattar sig genom debatten.Jag tycker det är ett hån mot den övriga politikerkåren.
    Men det är väl kanske så att de trodde att de satt i en skrattkammare.

  4. Patrik

    Oj då ska det röstas blått! För ni utförsäkrar de sjuka istället, så många tar livet av sig istället! Genidrag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.