Ja, det är hög tid för kommunsammanslagningar!

Såg just Lennart Holmlund (S) på Rapport, där han intervjuades apropå diskussionen som nu återigen startat om kommunsammanslagningar i Sverige, och behovet för mindre kommuner att slå sig samman. Han förordade en ny kommunreform för detta.

Där är vi faktiskt helt överens!

Även en av de ledande politikerna i Åsele, S-ordföranden i Åsele kommunfullmäktige, ville i TV-inslaget genomföra en kommunsammanslagning med grannkommuner..

Bra att fler börjar våga tala om det uppenbara!

Jag har skrivit om detta på bloggen återkommande gånger de senaste åren. Problematiken för många av landets kommuner är följande: unga och högutbildade flyttar och kvar blir en åldrande befolkning som sätter press på den offentliga verksamheten. Många av de små kommunerna kommer inte att klara detta. Befolkningen i mindre kommuner fortsätter minska, och inte enbart i Norrlands inland utan även i södra och mellersta delarna av Sverige. Samtidigt fortsätter de större städerna och tätorterna att växa.

Redan idag är det många småkommuner, som trots stöd genom ekonomiskt utjämningssystem, har det väldigt svårt att klara service och åtaganden till sina kommuninvånare. I takt med att befolkningen blir äldre, samtidigt som de yngre flyttar därifrån, blir situationen alltmer ansträngd. Jag är fullständigt övertygad om att många av dessa småkommuner kommer att tvingas slå ihop sig med andra kommuner för att få en tillräckligt stor "kritisk massa". Detta inom en snar framtid. Annars klarar de inte av sitt uppdrag till medborgarna.

Att prata om kommunsammanslagningar är alltid en ömtålig fråga. Men frågan är högaktuell. Vi ser detta i stora delar av landet. Inte minst i Västerbotten tror jag att vi inom 5-10 år kommer att få se ett antal kommunsammanslagningar. Detta för att klara av kommunernas åtaganden till sina invånare.
 

Etiketter: , ,

3 kommentarer

 1. lf

  Ja,vet du varför detta är ofrånkomligt.Inlandet har ingen framtid.Sen kan man ju diskutera skatteutjämnningssystemet.
  Annie Lööv i centern vill att alla delar i Sverige skall leva,och samma standard som i tätorten.
  Detta är hyckleri.
  Ni politiker måste sätta ned foten.Så länge som det finns naturtillgångar i Norrlands inland måste vi bibehålla en viss service.
  Sedan kan obygden tillfalla samerna.

 2. Håkan Rombe

  Håller med till 100%. Har bloggat om samma tema. Vi har nått vägs ände och klarar inte de ökade behoven inom åldrings- och sjukvård. Trolleritricken håller på att ta slut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.