Fel slutsats att skjuta upp budgetbeslutet

Umeå kommun står inför tuffare ekonomiska tider. Efter att ha haft en rad goda år, står kommunen nu inför kännbara besparingskrav både för 2014 och kommande år.

På Västerbottensnytts hemsida finns det en nyhetsartikel från i lördags om att Umeå kommun kommer att skjuta på beslutet om budget för 2014. Lennart Holmlund (S) är citerad om detta. Normalt skall budgetbeslutet tas i samband med junifullmäktige, men allt pekar nu på att de styrande partierna (Socialdemokraterna och Vänsterpartiet) väljer att skjuta upp beslutet till i höst. Formellt beslut kring detta kommer i så fall nu på tisdag.

Det är helt fel väg att gå. Låt mig vara tydlig på denna punkt. Möjligen kan regeringen tillskjuta mer pengar till kommunsektorn i samband med höstbudgeten, men ingen tror väl att det kommer innebära några större förändringar. Hur som helst kommer dessa eventuella tillskott att behövas för att klara kommande års besparingar inom Umeå kommun. Att sitta och vänta på att regeringen ska lösa Umeå kommuns ekonomiska problem håller inte! Det är vi kommunpolitiker som måste ta ansvar för kommunen, i så väl goda som mindre goda ekonomiska tider. Att skjuta upp beslutet i detta läge – när vi står inför tuffa besparingsbeslut – innebär bara att att man skjuter jobbiga men nödvändiga beslut några månader.

När vi för ganska många år sedan valde att tidigarelägga budgetbeslutet från i november till i juni, var det just för att det var viktigt med tidiga och tydliga besked om vad som gäller för kommunens verksamheter för kommande år. Tar man beslutet i juni, så hinner man genomföra alla förberedelser, så att de kan träda i kraft ganska snabbt efter årsskiftet. Därmed får exempelvis nödvändiga besparingar den effekt som är avsedd. Tas beslutet så sent som i oktober eller november förskjuts processen med ett antal månader, och verksamheterna får inte samma tid att ställa om sig utifrån nya ekonomiska förutsättningar.

Socialdemokrateraterna och Vänsterpartiet skjuter bara problemen framför sig, när de väljer den här vägen. Det förvärrar bara den ekonomiska situationen, och nödvändiga beslut försenas.

Umeås partier och lokala förtroendevalda måste kunna ta beslut i såväl goda som dåliga ekonomiska tider. Det handlar om att kunna ta ansvar.

 

 

 

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Ralph N

    Nu har ni chansen! Alliansen och övriga partier är väl fria att ändå lägga fram ett eget budgetförslag nu i juni. Då kan dessa förslag i alla fall ställas mot varandra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.