Styr eller hoppa av!

I dagens VK skriver jag och övriga Alliansgruppledare på debattsidan, om budgetläget i Umeå kommun och det olämpliga i att skjuta fram budgetbeslutet tills i oktober. En kommun måste kunna styras i såväl goda som dåliga tider.

Bifogas nedan.

Styr eller hoppa av!

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet styr gemensamt i Umeå sedan valet 2010. Nyligen beslutade dessa partier att skjuta upp beslutet om kommunens budget för 2014. Normalt tas detta av kommunfullmäktige i juni, men nu har man flyttat fram budgetbeslutet tills i slutet av oktober. Det är mycket olyckligt. En kommun måste styras i såväl goda som dåliga ekonomiska tider!

Umeå kommun står inför ett besvärligt ekonomiskt läge. Efter en lång rad av rekordår, där kommunen gjort stora överskott så har situationen förändrats. En sämre utveckling av skatteunderlaget jämfört med tidigare prognoser, förändringar i kommunala utjämningssystemet, mindre intäkter från vattenkraften, stora investeringsbehov, volymökningar inom för- och grundskola samt äldre- och handikappomsorgen är några av de faktorer som påverkar det ekonomiska läget.

Tjänstemännen har därför under våren tagit fram ett omfattande budgetunderlag för att de politiska partierna ska kunna ta så genomtänkta ekonomiska beslut som möjligt. Detta underlag har sedan sågats offentligt av Tamara Spiric (V) som ”högerpolitik”, trots att man från tjänstemännen varit tydlig med att det är ett underlag som politikerna sedan får ta ställning till. Det är en lång rad av förslag till prioriteringar och besparingar i kommunal verksamhet, som i största möjliga mån syftar till att värna just kärnverksamheten inom skola och omsorg.

Nu har alltså (S) och (V) beslutat sig för att skjuta fram budgetbeslutet fyra månader. Det är helt fel väg att gå. Låt oss vara tydliga på denna punkt. Möjligen kan regeringen tillskjuta mer pengar till kommunsektorn i samband med höstbudgeten, men ingen tror att det kommer innebära några större förändringar. Om kommunen får tillskott av regeringen kommer dessa det att behövas för att klara kommande års besparingar inom Umeå kommun. Tjänstemännen konstaterar även detta i underlaget till budgeten: eventuella tillskott valåret 2014 bör användas för att minska de ytterligare stora besparingar som väntar 2015.

Att sitta och vänta på att regeringen ska lösa Umeå kommuns ekonomiska problem håller faktiskt inte. Det är vi kommunpolitiker som måste ta ansvar för kommunen, i så väl goda som mindre goda ekonomiska tider. Att skjuta upp beslutet i detta läge – när vi står inför tuffa besparingsbeslut – innebär bara att man skjuter fram jobbiga men nödvändiga beslut några månader.

När kommunfullmäktige år 2003 valde att tidigarelägga budgetbeslutet från i november till i juni, var det just för att det var viktigt med tidiga och tydliga besked om vad som gäller för kommunens verksamheter för kommande år. Tar man beslutet i juni, så hinner verksamheterna genomföra alla förberedelser, så att de kan träda i kraft snabbt efter årsskiftet. Därmed får exempelvis nödvändiga besparingar den effekt som är avsedd. Denna ordning har fungerat mycket väl under dessa år. Tas beslutet så sent som i oktober eller november förskjuts processen och verksamheterna får inte samma tid att ställa om sig utifrån nya ekonomiska förutsättningar.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet skjuter bara problemen framför sig, när de väljer den här vägen. Det förvärrar tyvärr bara den ekonomiska situationen och nödvändiga beslut försenas.

Umeås partier och lokala förtroendevalda måste kunna ta beslut i såväl goda som dåliga ekonomiska tider. Det handlar om att kunna ta ansvar: styr eller hoppa av!

Anders Ågren
Kommunalråd (m)

Peder Westerberg
Gruppledare (fp)

Mattias Larsson
Gruppledare (c)

Veronica Kerr
Gruppledare (kd)
 

Etiketter: , , , , ,

3 kommentarer

 1. Mange

  Nu Anders så vill jag att du svarar på en fråga.. om de nu är så att vi måste spara ca 400miljoner på dom två nästkommande åren varför fortsätter ni då planerna på att bygga en vattenpöl ”nannabadhuset” ??

  Hur mycket ni en vill så vill INTE vi i Umeå ha ett bygge mitt i stan.
  1: Vi vill ha ett badhus men vi vill ”när” vi far och badar att det ska vara en lugn miljö inte en stressig centrum miljö där bussar och bilar kommer fara hela tiden.

  2: Om det ska byggas ett badhus där det ska vara 50meter så se till att bygga så dom får tävla, och ska det vara ett badhus likt paradisbadet i ö-vik så får ni inte plats.. ni måste tänka längre än näsan.. ni kommer inte ha några som helst utvecklingsmöjligheter där.. och nej folk kommer inte fara dit eftersom det blir för litet.

  3: Den som tar beslutet för att bygga ett nytt badhus ska först lyssna på folket .. ni sitter där ni gör för att FOLKET ha valt just er, ni ska föra våran talan och lyssna på oss. Detta är inte gamla ddr utan 2013år Umeå vi pratar om.

  Och sist.. om ni nu bygger ett badhus VARFÖR ser ni då inte till att bygga ett praktbadhus som slår ö-vik och pitehavsbad ??

 2. HIH

  Vilken tur att inte ni (Alliansen) vann valet 2010 , för då skulle ni sänka skatten enligt era vallöften ??

  Nu verkar det som att allt kommer att behövas , och kanske lite till .

  Hoppas att ni har lärt er något .

 3. Lars Gidlöf

  Hej

  Hur blir det med din utlovade skattesänkning med 1 krona?

  Om Ni suttit vid makten och du fått sänka skatten med en krona, hur hade ekonomin varit då för Umeå Kommun?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.