Trångt på vänsterkanten i Umeå

Jag brukar inte fästa så mycket vikt vid vad Umeå kommunfullmäktiges minsta parti – numera kallat Arbetarpartiet men förmodligen mer kända som Offensiv eller Rättvisepartiet Socialisterna – brukar säga eller skriva. Jag noterar emellertid med intresse att de tydligen inte gillar mitt påpekande av att Socialdemokraterna under de senaste åren har gått åt vänster i den lokala politiken. På sin blogg skriver Jan Hägglund och invänder mot hela resonemanget och hävdar motsatsen. Det handlar absolut inte om någon vänstervridning… Haha, jag förstår det motivet för hans blogg.

Det är ganska logiskt.

För när det redan sedan tidigare finns tre partier på vänsterkanten i Umeås politik: Rättvisepartiet (eller Arbetarpartiet), Vänsterpartiet och Miljöpartiet, och de nu har fått sällskap av det betydligt störra partiet Socialdemokraterna så blir det väldigt trångt på den politiska vänsterkanten i Umeå inför valet 2014. Förvisso samlar de tillsammans en stor andel av de röstande hittills, det skall medges.

Men detta är också en STOR möjlighet för våra fyra Allianspartier i Umeå. Men en lokalpolitik där S har förflyttat sig åt vänster under innevarande mandatperiod, så blir hela det politiska mittfältet och högerut en plats för de fyra Allianspartierna: moderaterna, folkpartiet, centern och kristdemokraterna.

Jag är övertygad om att en stor andel av umeåborna vill se en konstruktiv och pragmatisk politik med förankring i det politiska mittfältet. Och då kan ju valet bara fall på något av de fyra inom Alliansen. Efter 19 år i opposition är det hög tid för våra fyra Allianspartier att öka takten, höja ambitionsnivån och låta Allianspolitiken inte bara påverka på riksplanet utan även lokalt hemma hos oss i Umeå. Det vore hög tid!

3 kommentarer

  1. Lennart

    Jag förstår inte ditt resonemang om och rädsla för politiska vänstersvängar – för faktum är att moderaterna (mer än något annat parti) svängt åt vänster på senare år. Fast det räknas kanske inte, eftersom det i moderat mening mestadels bara varit läpparnas bekännelser…

    • Anders Ågren (inläggsförfattare)

      Jodå, moderaterna har gått åt mitten under senare år och det ser jag som positivt. Men det beror ju på utgångsläget. Socialdemokraterna, som i Umeå tidigare varit hyfsat mittenorienterat, har numera tydligt klivit över till vänsterns planhalva. Inte bra för Umeå.

  2. Pingback: Moderaten Ågren har missförstått | Jan Hägglund – Det Andra Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.