Politiker som kränker tjänstemän

Vi kan aldrig acceptera att höga politiker kränker kommunala tjänstemän.

Detta oavsett om politikern råkar vara socialdemokrat, moderat, vänsterpartist eller tillhörande något annat parti för den delen. Tyvärr händer det på sina håll, och då är det viktigt att markera det oacceptabla i situationen. Hur ska vi annars kunna värna en god arbetsmiljö?

Igår redovisades den utredning som gjorts, med anledning av att kommunalrådet Spiric (V) hade blivit anmäld av två kvinnliga tjänstemän inom Umeå kommun för kränkande särbehandling. Att arbetsmiljölagen gäller även detta fall är enligt utredningen solklart. Lika lite som det är acceptabelt att chefer kränker personal inom kommunen, lika lite är det acceptabelt att politiker kränker personalen. Kommunens tjänstemän omfattas av arbetsmiljölagens skyddsregler när de utför arbetsuppgifter i sin tjänst.

Resultatet i utredningen är entydigt.

Det är samstämmiga uppgifter från alla tjänstemän och politiker (oberoende av partitillhörighet) som blivit intervjuade, och varit vittnen till det inträffade. Spiric har ju i massmedia förklarat att hon aldrig anklagat tjänstemännen för att ha ”manipulerat siffrorna”, men alla vi som var närvarande kan ju intyga motsatsen. För att bara ta ett exempel som florerat i media.

Men jag läser i dagens VK och Folkbladet att Spiric slår ifrån sig allt. I Folkbladet hävdar hon att anmälan mot henne grundar sig på lögner (!), och i och med det uttalandet fortsätter hon att kränka vår personal.  Spiric hävdar på fullt allvar i VK att hon ”har inte kränkt någon”. Hon hävdar vidare att ”det här är att göra karaktärsmord på en politisk motståndare. Vem är det som påstått att jag har gjort något?”. Och sen som ett brev på posten så kallar hon utredningen för en ”hetsjakt”.

Jag blir bekymrad när jag läser allt detta.

För det här har ju inte med politik att göra. Två kvinnliga tjänstemän har upplevt sig kränkta av kommunalrådet, och det har gått så långt som till en anmälan vilket är ganska unikt i sammanhanget. Det visar bara hur allvarligt det är. Och den oberoende utredningen har nu gett dem rätt. Men Spiric påstår sig nu inte ens veta vem det är som har påstått att hon har gjort något…… och avfärdar allt med att alla andra ljuger, och bedriver hetsjakt.

Nu är utredningen färdig. Nu återstår för kommunstyrelsen och personalutskottet att vidta de åtgärder som krävs för att detta inte ska upprepas och att våra tjänstemän ska kunna känna sig trygga. Helt uppenbarligen behövs det en grundkurs i kommunens värdegrund för en och annan politiker, och dessvärre också utbildning i politikers och tjänstemäns olika roller. Det har blivit skrämmande tydligt av den här utredningen.

Vi kan aldrig acceptera kränkningar av vår personal.

Att höga politiker kränker tjänstemän finns det tyvärr exempel på både här och där i vårt avlånga land. Men i Umeå kommun accepterar vi inte detta, och markerar när sådant inträffar. Det är bra.

 

En kommentar

  1. Leif

    Önskar att det fanns ytterligare en accepterad ”lag”. Politiker skall inte trakassera/misshandla sitt folk. Då skulle ni få be om ursäkt konstant

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.