Umeå ska sikta högt!

För någon dag sedan kom ny statistik om befolkningsutvecklingen. Umeå hade fram till sista september ökat med 740 invånare. Spelar det då någon roll om en stad växer eller minskar befolkningsmässigt?

Ja, självklart spelar det roll!

År 2007 föreslog jag på VK:s debattsida att Umeå borde ha en mer offensiv tillväxtvision. Ett resultat av den debatt som sedan följde, bl.a. i kommunfullmäktige där jag och moderaterna ifrågasatte kommunens dåvarande befolkningsmål för att det var för defensivt (150000 invånare år 2050), så beslutades året därpå att kommunen skulle höja ambitionsnivån. Tillväxt skulle stå i fokus på område efter område. Moderaterna och Socialdemokraterna enades om att sikta högt. Visionen blev att sikta på 200 000 invånare senast år 2050. Lite längre fram i tiden anslöt sig även övriga partier till visionen.

Varför ska vi då växa och bli större? Räcker det inte med dagens befolkning? Mitt enkla och raka svar är – nej. Låt oss genast slå fast att storleken spelar roll. Norrland behöver en stark tillväxtmotor, som också har förmågan att dra till sig nödvändiga infrastruktursatsningar och annat. Umeå kommer då att bli en betydelsefull spelare på den nationella arenan. Moderaternas vision är att Umeå ska vara den överlägset starkast lysande stjärnan i norr. En stad som kan erbjuda bästa tänkbara möjligheter att förverkliga sina livsprojekt.

Människor söker sig till människor. Ju fler umebor, desto attraktivare blir det att flytta hit. Tillväxt leder till tillväxt och ger ringar på vattnet. En ökad befolkning leder till större arbetsmarknad och bättre karriärmöjligheter. Fler företag kommer att etablera sig här, vi kommer få se en kraftig jobbtillväxt och det leder i sin tur till ökade skatteintäkter – vilket säkrar välfärden. Allt hänger ihop och påverkas positivt just av storleken på befolkningen.

Är det då möjligt? Ja, enligt flera forskare så är 200 000 invånare i Umeå till år 2050 ingen omöjlighet. Lars Westin konstaterade i samband med att frågan debatterades att det skulle kunna gå, även om det är en tuff målsättning. Han pekade på några kritiska faktorer: det handlar om fler bostäder, nya jobb och bättre infrastruktur.  För några år sedan uttalade också Kai Wartiainen, fd professor i Stadsbyggnad vid KTH, att Umeå borde revidera befolkningsmålet och sikta högre. Han menade att 200 000 invånare redan 2040 vore en bra målsättning.

Nyckeln till framgång är att göra Umeå till en ännu mer attraktiv stad än idag. Vi måste kunna erbjuda en miljö där människor kan förverkliga sina livsprojekt.

– Fler jobb är A och O. Människor flyttar till platser där de kan få arbete

– Umeå måste få fart på bostadsbyggandet! Vi måste kunna erbjuda de mest attraktiva och spännande bostadsområdena i norra Sverige. Gärna centrumnära lägen vid vatten. Var och hur du bor spelar allt större betydelse

– Ett företagsklimat i toppklass! Vi måste skapa förutsättningar för det lokala      näringslivet att blomstra och expandera, samtidigt som nya företag ska se staden som det självklara valet att starta upp ny verksamhet i.  Fler jobb i privata sektorn stärker det offentliga, genom en stärkt skattebas och ökade skatteintäkter. Det säkrar välfärden och tillåter nya genomtänkta satsningar på skola och äldreomsorg. För barnfamiljer såväl som äldre ska det vara en livskvalitetmässig ”vinst” att bosätta sig i Umeå.

– En miljömässigt hållbar stad. Genom att bygga så centralt som möjligt minskar vi behovet av långa bilresor. Samtidigt behövs det en välutvecklad kollektivtrafik för dem som ska ta sig längre sträckor, exempelvis till och från jobbet.

– Politiker och andra opinionsbildare, inte minst inom näringsliv och det akademiska,      måste gå i bräschen för en debatt om behovet av tillväxt –  och därmed förhoppningsvis bidra till en attitydförändring i Umeå. Det finns ingen naturlag som säger att precis allt nytt i Umeå måste motarbetas och förhalas.

Ja, det var några punkter.

Många viktiga beslut har tagits under senare år för att Umeå ska fortsätta växa.

Ett paradigmskifte skedde hösten 2011 då vi antog nya försdjupade översiktsplaner för de centrala stadsdelarna. De nya översiktsplanedokumenten innebär ett paradigmskifte för planeringen av Umeå. Genom det beslutet möjliggörs byggandet av en storstad i Norrland. Bygg högt, bygg tätt, bygg stad.

Innehållsmässigt således precis det vi moderater gick till val på 2010.

Låt oss gå framåt tillsammans och bygga storstaden i norr!

6 kommentarer

  1. mange

    Hmm Ågren du glömmer några små saker som vi måste bygga för att detta ska bli hållbart ..
    1: Ett lasarett
    2: Fler gymnasieskolor

    Dom två punkterna är en bra början som jag skulle vilja veta hur ni tänkt där, hur har ni tänkt bekosta det ?
    Men nu är det inte bara det som är ”problemet” utan jobben .. vart ska ni gräva fram dom ??

    Volvo på börjar sin flytt snart och då blir bara där 500 arbetslösa plus dom hundratals till som får gå från alla underleverantörer, det är typ ramaskri efter jobb för dom, så hur ska ni lösa att ca 80000 till får jobb ??
    Vist om Ikea kommer som inte är säkert så har vi mellan 1000-1500 jobb där men det fattas lite jobb.
    Börja med att svara på detta så kommer jag med fler frågor.

    • Anders Ågren (inläggsförfattare)

      Infrastruktur, skolor, tillgång till vårdplatser och annat måste naturligtvis byggas ut allteftersom det behövs. När det gäller jobb så är det högprioriterat. Du nämner Ikea, och där har vi ju nu glädjande fått besked om att de ska ha byggstart sommaren 2014. Även projekten inne i centrum, med alltifrån Utopia till annat ger nya jobb. Det gäller att möjliggöra fler nya etableringar, uppmuntra företagande, stötta företagsinkubatorer och annat. Fler jobb leder till ökade skatteintäkter, vilket i sin tur innebär möjlighet att säkra vår gemensamma välfärd.

  2. lf

    Jag gläds med dig när Umeå växer.Men ibland måste man väl ända lyfta blicken och fråga sig på vilkens bekostnad.
    Jag är enormt glad om det visar sig att inflyttningen sker från storstadsregionerna.Jag har ingen statistik på detta men jag misstänker att merparten sker från glesbygden.
    Det har väl aldrig skett en så stor avflyttning från glesbygd som under den borgerliga regeringens tid.
    Hela Sverige skall leva heter det.Jag hävdar att det är skitsnack.Det ser vi ju på riksplanet.Tror du att Reinfeldt och Borg är intresserad av Norrland.Vore det inte för naturtillgångarna, som måste transporteras ut, så skulle Norra Norrlands inland enbart vara renbetesland.
    Ågren, vad säger du då du träffar kollegor från inlandet om denna allt snabbare utflyttning?

    • Anders Ågren (inläggsförfattare)

      Inflyttningen till städer har pågått under lång tid, såväl under socialdemokratiska som borgerliga regeringar. Urbaniseringen är en tydlig trend över hela världen. Samma utveckling sker förövrigt såväl i norra Sverige som i andra delar av landet. Man lämnar mindre kommuner för att flytta in till städerna. Umeå måste ha så pass stark dragningskraft, att människor i norr inte väljer att flytta till någon av de stora städerna i söder om man nu vill bo i en större stad. Hade inte Umeå funnits hade ju många norrlänningar flyttat till Stockholm istället. Det hade verkligen varit förödande för norra Sverige.

  3. Urban Bengtson

    Vilket mål eller vision har du med befolkning i Västerbotten?
    Du är väl M-ordförande för hela länet?
    Nu är det 260 000. Siktar du på 300 000, eller mer, eller mindre?

    I år kanske 900 nya för Umeå. Och för 200 000 år 2050 behövs 2278 nya umebo/år.
    Om det blir 900 nya i 10 år har Umeå 2024 nått 127 000, vilket kräver 2808 per år till 2050.
    Och 2024 är kullen födda 1940-49, mesta decenniet av barn, 75 – 84 år, och börjar gå bort samtidigt som det inte lär födas lika många till, inklusive att de som flyttar hit är äldrefolk.

    Så släpp genast 200 000-målet innan Umeå blir icke trovärdigt i planer, tänk om Ikea sett igenom och räknat själva och att det som räknar själva undrar hur kan Umeå behålla denna omöjligs siffra, då förstörs Umeås tillväxt dubbelt.

    150 000 med 900 per år i en rak kurva ger kontinuitet och trygghet i ekonomin, inte överbudgetar och spräckta projekt. Det kanske har varit bra ett tag att lyfta Umeå ovan kartan, men ibland är det bäst att vara på jorden också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.