Skärpt lagstiftning mot näthat

Idag presenterar regeringen en ny lagproposition som ska göra det enklare att ta upp kampen mot näthatet. Personer som kränker och hotar på nätet ska bl.a. lättare kunna fällas för ärekränkning. Det ska också bli enklare för åklagare att driva dessa fall. Regeringen ger också Brottsförebyggande rådet uppdraget att undersöka omfattningen och göra en rejäl kartläggning av näthatet.

Det är verkligen på tiden.

Internet har blivit en frizon, där ljusskygga personer, under skydd av anonymiteteten, tillåts sprida ut sitt hat mot allt och alla. Det eskalerar. Dag för dag, vecka för vecka. Nätmobbningen har blivit den nya tidens lynchmobb. Anonyma personers möjlighet att förtala, kränka och mobba andra människor – och ge spridning till skitsnacket – har ökat lavinartat i takt med möjligheterna på internet. Vi ser det i kommentarer till tidningarnas nyheter på nätet, på bloggar och i kommentarer till bloggar. I skydd av anonymiteten skriver de hätska kommentarer och sprider förtal. Ett steg i rätt riktning hade varit om de inte hade möjlighet att gömma sig bakom anonymiteten. Det är förmodligen inte fullt lika kul att förtala människor och sprida hat om de tvingas stå för det öppet.

Men mycket positivt att regeringen nu tar itu med detta via lagstiftningen. Mobbare ska inte kunna ägna sin tid åt att anonymt trakassera och förtala människor på nätet. Bra att lagstiftningen moderniseras och därmed ger åklagarna möjlighet att hinna ikapp ”nät-trollen”.

En kommentar

  1. Pingback: Näthatet och ett hårt samhälle. | M.I.R.A.M.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.