Bostadsbyggandet i Umeå

Det byggs fortfarande för få bostäder i Umeå, och bostadsbristen ser ut att fortsätta vara ett faktum under de kommande åren.

Igår kom ny statistik kring bostadsbyggandet. För att klara av efterfrågan för nuvarande befolkningstillväxt behövs det byggas minst 500 bostäder per år. För 2013 verkar vi nästan komma upp i det, prognosen för 2014 pekar på att hamna däromkring och för 2015 verkar det kunna byggas något mer än 500. Byggandet av bostäder ökar således, men på en i sammanhanget låg nivå. Problemet är att det redan idag finns en brist på ca 1000 bostäder. Och det  kommer alltså inte att bli någon minskning av det antalet kommande år. Bostadsbristen kommer att bestå.

Detta är ett fortsatt allvarligt hot mot Umeås tillväxt. Får vi inte fart på bostadsbyggandet så hämmas Umeås, och därmed länets, befolkningstillväxt. Umeå kommun måste på alla sätt uppmuntra privata aktörer att börja bygga och ta initiativ för att ytterligare få fart på bostadsbyggandet. Även Umeå kommun måste via sitt bostadsbolag AB Bostaden dra sitt strå till stacken för att öka takten på byggandet av nya bostäder, och i synnerhet hyreslägenheter.

Vi skulle behöva fördubbla bostadsbyggandet i Umeå under några år för att komma tillrätta med bostadsbristen!

En kommentar

  1. Jojje

    Det är väl inte fel att låta det kommunala bolaget dra ett lass, men borde man inte påverka det som är lättare att påverka först?
    Umeå kommun har en mycket snävare tolkning av byggregler än många andra kommuner. Därför tar processerna väldigt lång tid, det blir dyrare och många projekt blir inte av. De långa och omständiga processerna stänger dessutom ute många små bolag.

    det första man borde fundera på som kommun är att ”städa i eget bo”. Såg idag ett bra förslag: Låt byggnadsnämnden sätta sig med chefen för samhällsbyggnadskontoret och alla tjänstemän och chefer på bygglov och planavdelningen och fundera på vad man ska göra för att ändra inställning. Hur man ska komma till att söka möjligheter i stället för fel.
    Massor av lägenhetstyper godkänns i övriga Sverige, men i Umeå så blir det stopp. Man hänvisar till alla möjliga paragrafer, men funderar inte på om det gynnar staden att gnälla på skitsaker. Uppenbarligen har andra kommuner valt en annan väg och det är lätt att lista ut var det byggs mer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.