Det behöver byggas dubbelt så mycket

I dagens VK skriver jag om att det skulle behövas byggas dubbelt så mycket bostäder i Umeå under de kommande åren för att komma tillrätta med bostadsbristen. Insändaren bifogas nedan:

 

Det behöver byggas dubbelt så mycket!

Bostadsbristen i Umeå ser ut att fortsätta vara ett allvarligt problem under de kommande åren. Nya siffror visar att byggandet av nya bostäder har ökat något, men det räcker inte. Vi skulle behöva bygga dubbelt så mycket under kommande år.

För att klara av efterfrågan för nuvarande befolkningstillväxt behövs det byggas minst 500 bostäder per år. För 2013 verkar vi nästan komma upp i det, prognosen för 2014 pekar på att hamna däromkring och för 2015 verkar det kunna byggas något mer. Problemet är att det redan idag finns en brist på ca 1000 bostäder. Och den bristen kommer fortsätta vara ett faktum.

Detta är ett fortsatt allvarligt hot mot Umeås tillväxt. Får vi inte fart på bostadsbyggandet så hämmas Umeås, och därmed länets, befolkningstillväxt. Umeå kommun måste på alla sätt uppmuntra privata aktörer att börja bygga och ta initiativ för att ytterligare få fart på bostadsbyggandet. Även Umeå kommun måste via sitt bostadsbolag AB Bostaden dra sitt strå till stacken för att öka takten på byggandet av nya bostäder, och i synnerhet hyreslägenheter.

Vi skulle behöva fördubbla bostadsbyggandet i Umeå under några år för att komma tillrätta med bostadsbristen! Denna fråga måste ges högre prioritet under de kommande åren.

Anders Ågren, Kommunalråd (M), Umeå

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.