Farligt att tala klarspråk?

I ett internt medarbetarbrev beskriver ledningen för MAX hur man ser på företagets situation och framtidsutsikter. I avslutningen fanns tydligen följande meningar med: ”om oppositionen (S+V) vinner valet vill de höja både restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga. Det vore en fullständig katastrof för oss och branschen och det kommer att få stora konsekvenser för vår tillväxt”.

Jaha.

En beskrivning av konsekvenserna om man – som socialdemokraterna och vänsterpartiet vill – gör det dyrare att anställa. Människor kommer att tappa sina jobb, inom olika branscher för övrigt, då S och V driver en politik som inte främjar tillväxt och arbetslinjen.

Men då bryter kalabaliken ut bland twittervänstern som går bärsärk och uppmanar till bojkott av företaget. Läser att även Lennart Holmlund (S)överväger en privat bojkott av MAX….. Jaja, det kan han ju roa sig med förstås.

Men varför får inte företagare berätta om konsekvenserna av S/V-politiken? Vi hör aldrig någon kritikerstorm när ledningen för t.ex.LO varenda vecka går ut och kritiserar Alliansregeringen. Vissa har yttrandefrihet, men andra inte?

11 kommentarer

 1. Leif

  Tänk om en moderat kunde tänka på de som arbetar på Max. Ungdomar jobbar fram till 04 på helgerna och får ut under 20000 i lön. Koncernen gick med 126 miljoner i vinst.

  Snacka om att utnyttja ungdomar och systemet. Men det står ni ju för så varför vara förvånad.

 2. Urban Bengtson

  Jag vet hur farligt det kan vara att tala klarspråk och det i decennier och mycket riktat mot Umeås kommunledning, bl a. Nu sitter M i liknande båt och undviker att lyssna på sådant klarspråk om Nannabad. Och som även många inom näringslivet, riktigt högt upp, håller med mig om. Nannabadbygget riskerar SM-vecka sommar då långbane-SM, 50 m, där inte klarar Svenska Simförbundets regler.

  Och bostäderna på grusplanen vid nuvarande simhall hindrar kommande skid-SM och världscuper då den ytan än nödvändig och då missas ny SM-vecka vinter. Vad säger näringslivet då, kanske även MAX, om kommunpolitiken i Umeå?

  Se min blogg idag 23/1 http://blogg.vk.se/umeas-basta/, om M att vara lika modig som 2004 med motion om ny simhall på Nolia, med ny motion 2014 om simarena på campus, Då blir det MOD-erat politik som både näringslivet och allmänheten uppskattar, och kan synas i valet i höst.

  Tala klarspråk helt enkelt! Badgropen blir P-garage och bostäder ovanpå för näringslivet att ge anbud och tomten säljs, kanske uppåt 100 mkr.

  Simarena på campus som klarar 50:a-SM och grusplanen vid Skid-Stadion blir kvar. Så att Umeå kan få både SM-vecka vinter och sommar. Tänk dessutom samma år, 2018, när nästa val är? Då vinner Umeå i idrottsarrangemang!

 3. Fredrik Jacobsson

  Det är tråkigt att dom inte vill ha några företag kvar. Man undrar vilken dröm s och v lever i

 4. carina zito

  Fantastiskt bra Anders! Som jag tidigare skrivit på twitter så anser jag att sossarna bör sopa framför sin egen dörr först! LO är ju inte direkt opartiska?? Fackförbund som ger medlemsavgifterna till ett parti som flera medlemmar inte ens röstar på…. DET om något är väl anmärkningsvärt!!!
  Hälsar
  Carina Zito
  Ledamot OAN
  Moderaterna Ale Kommun

 5. Peter Åberg

  Du kan inte på allvar mena att en anställd skulle kunna gå ut och säga till sin arbetgivare på den privata marknaden att en borgerlig regering vore en katastrof utan att riskera att förlora jobbet. Men arbetsgivaren tycker du skall kunna säga till sina anställda att en vänsterregering vore katastrof.
  Det är väl en utomordentligt stor skillnad då arbetstagarna står i stark beroendeställning till sin arbetgivare.
  Sedan är det väl skillnad om arbetsgivarorganisationer och fackliga organisationer agiterar. På vilket sätt har inte deessa organisationer samma möjligheter att föra fram sina åsikter? Uppseendeväckande är när en enskild arbetsgivare agiterar för sina anställda som av rädsla för att mista sina jobb inte kan bemöta åsikterna.
  Verkar som om du vill tillbaka till den tid då den anställde skulle stå med mössan i handen och buga och bocka för sin arbetsgivare.
  Att LO kritiserar Alliansregeringen sker på samma arena som Svenskt näringsliv agerar på. Ser du ingen skillnad på en paraplyorganisation och en enskild företagare eller enskilda arbetstagare?

 6. JonasE

  Det var snarare en fråga om att indirekt säga rösta på Alliansen eller skaffa nytt jobb, och beväpnad med halvsanningar och siffertrix så håller i vanlig ordning inte logiken i detta från Allianshåll -då de NYA jobben lyser med sin frånvaro, så den enda egentliga påvisbara konsekvensen av att skattesänknignen skulle försvinna är alltså mindre +100 miljonervinster för MAX, och det är där skon klämmer, resten är bortförklaringar !!.

 7. "Dosan"

  Dumheter. Max anställde fler människor under den rosa regeringen som fanns innan ni tog över. Anställningarna har MINSKAT sedan dess även om Max’ VD gråter krokodiltårar och utövar illegal påtryckning på sina anställda. Kom inte och snacka skit om att eran själviska och osolidariska politik skapar mer jobb för det är ren och skär lögn – siffrorna visar annorlunda.

  Det enda som ökat i Max omsättning sedan en blå regering tog över är vinsterna – och de går knappast till killen eller tjejen som står och kapar tomater medan svetten lackar. Nej, vinsten går som alltid till de som sitter överst på pyramiden.

 8. lf

  Ja alla har naturligtvis rätta att säga vad man vill,men nog måste du väl erkänna att det råder ett visst förhållande mellan ägare och anställda.Vissa kan uppleva det som ett förtäckt hot.
  Men skit i det. Det var ju ett oerhört smart drag av MAXs ägare att få sin reklam.
  Ni har med den sänkta restaurangmomsen gett skräpmatställerna en enorm reklam så att de får tjäna ändå mer pengar på osunda matvanor.
  Vi skall väl som i USA sitta och vräka i oss jättestora Hamburgare,sen får sjukvården ta hand om oss.

 9. Nils-Fredrik Sundling

  Det är helt okey att tala om vad skattehöjningar får för konsekvenser. Jag tycker fler företagare som har ungdom anställd skulle tala om vad skattehöjningar i form av arbetsavgifter mm innebär.
  Mycket modigt av denna arbetsgivare och de gånger jag vill ha en hamburgare så kommer jag att gå till Max. Dessutom ett norrlänskt företag,vad stolt man blir!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.