Viktigt att stärka det öst-västliga transportstråket

Karelen signering_4webb

Pressmeddelande

Vänortsavtal mellan Karelen och Västerbotten förnyas

 

– Karelen är i en förlängning av vårt öst-västliga transportstråk och kommer ha ännu större betydelse i framtiden, jag ser fram emot att fördjupa samarbetet, säger Anders Ågren, Region Västerbotten.

– Det nya avtalet ändrar förhållandet. Karelen går från att ha varit lärjunge till att bli en fullvärdig partner, uttrycker Alexander Khudilainen, republiken Karelen.

Han vill gärna att handel, turism och infrastruktur mellan Västerbotten och Karelen utvecklas och han tror att Petrosavodsks universitet kommer ha betydelse i det framtida samarbetet och nämner speciellt deras framgångar inom digitala tjänsteutvecklingen.

Under de 20 år som Västerbotten haft ett samarbetsavtal med Karelen har intresset varit stort att stötta i Karelens utveckling och modernisering. Starka band har utvecklats mellan både organisationer och människor.

Anders Ågren tror att intresset för Karelen kommer öka både som handelspart och som turistmål. – Med en utvecklad färjeförbindelse över Kvarken blir det närmare för Västerbottningar att besöka Ryssland och vi vet att karelernas intresse att besöka Umeå och Västerbotten är stort, säger Anders Ågren.

Signeringen av det nya protokollet ägde rum på Universum i Umeå, torsdag den 30 januari klockan 13.15. Samarbetsprotokollet undertecknades av Anders Ågren, Region Västerbotten, Alexander Khudilainen, republiken Karelen och landshövding Magdalena Andersson.

Läs mer i presstext från Länsstyrelsen: http://www.lansstyrelsen.se/vasterbotten/Sv/nyheter/2014/Pages/nytt-vanortsavtal-mellan-vasterbotten-och-karelen.aspx

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.