Lokalbrist och ändå motarbetas fristående förskolor och skolor i Umeå

Idag skriver VK om de stora utmaningar som Umeå kommun står inför när det gäller att lösa lokalfrågan för växande barnkullar inom såväl förskola som skola. Fler elever kräver fler skollokaler. Umeå växer, vilket är positivt. Självfallet måste även lokalbeståndet inom skolområdet hänga med i denna utveckling. Vi går nu inom kort in i budgetpreocessen för 2015 och detta har naturligtvis hög prioritet.

Men en första insats i detta skulle ju kunna vara att sluta motarbeta de fristående alternativ som finns eller vill etablera sig i Umeå. Vi kan nämligen i samma tidning läsa att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet säger nej till etableringen av friskolan Engelska Skolan. Likaså har kommunen tydligen börjat säga upp lokalerna för ett antal fristående förskoleenheter. Om det stämmer är det ju ett märkligt agerande med tanke på att behovet av extra förskolekapacitet är akut.

Tyvärr är det väl vänstervridningen inom S i Umeå, med benäget stöd av Vänsterpartiet, som slår igenom. Att 3 av 4 föräldrar är positiva till det fria skolvalet (vilket min partivän Edward Riedl skrev om igår) är tydligen ointressant när allt tydligen ska göras för att bekämpa fristående alternativ.

 

En kommentar

  1. lf

    Men du Ågren, friskolor behöver väl också lokaler eller kan de verka i nån källarlokal.
    Nä,er främsta prioritet skall väl vara att hitta lokaler till de kommunala skolorna. Men det är väl kanske andra krav då friskolor hittar sina lokaler.
    Jag ställer en sista fråga till dig.Det har ju konstaterats att det finns bättre och sämre skolor och då är min fråga till dig ”vem skall gå i de sämre skolorna”?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.