Ekonomiskt oansvarigt med försök med 6-timmarsarbetsdag

Pressmeddelande 2014-04-23

Ågren (M): Ekonomiskt oansvarigt med försök med 6-timmarsarbetsdag inom Umeå kommun!

Socialdemokraterna i Umeå vill efter valet i september införa försök med arbetstidsförkortning, med bibehållen lön. Det ska enligt uppgift ske på en eller flera arbetsplatser inom Umeå kommun. Detta har fått moderaterna att reagera.

Kommunalrådet Anders Ågren (M) har nu lämnat in en enkel fråga till Lennart Holmlund (S) kring förslaget. Frågan kommer att diskuteras på kommunfullmäktige måndag den 28 april.

   Arbete och välfärd hänger ihop. För att klara av att finansiera den svenska välfärden på nuvarande nivåer behövs ökade skatteintäkter. Fler jobb, ökad produktivitet och fler arbetade timmar. Att istället dela på befintliga jobb är ju ekonomiskt oansvarigt, säger Ågren i en kommentar.

   Jag kan inte tänka mig att Holmlund tycker att det här är ett bra förslag. Det visar väl bara att socialdemokraterna som kommer efter Holmlund drar tydligt åt vänster.

  

Enkel fråga till kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund (S):

Sextimmarsdag är inte vad välfärden behöver!

Det verkar vara en trend att kommuner som styrs av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill införa försök med sex timmars arbetsdag. Så ska ske i Göteborg, och enligt uppgift så går Socialdemokraterna i Umeå till val på försök med införande av sex timmars arbetsdag med bibehållen lön inom kommunen. På en eller flera arbetsplatser.

Det är i så fall oansvarigt. För att klara av att finansiera välfärden på nuvarande nivåer behövs ökade skatteintäkter. Fler jobb, ökad produktivitet och fler arbetade timmar i ekonomin.

 Konjunkturinstitutet har analyserat konsekvenserna av arbetstidsförkortning med bibehållen lön. Det skulle ”leda till lägre löner, försämrade trygghetssystem och lägre offentlig konsumtion. Servicenivån i skola, vård och omsorg och pensionerna skulle försämras och en stor del av den potentiella tillväxten skulle gå till att betala ökad ledighet i stället för till exempel ökade resurser till välfärden.”

Det här experimentet vill alltså S i Umeå genomföra på försök i den kommunala verksamheten efter valet i september.

Mina frågor till kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund (S) är:

 

1.      Du har ju tidigare varit uttalad motståndare till sådana förslag. Vad tycker du numera om idén med att införa arbetstidsförkortning inom Umeå kommun, med bibehållen lön?

2.      Anser du att det är ekonomiskt försvarsbart att dela på befintliga jobb? Borde det inte vara bättre att fokusera på fler nya jobb, och fler arbetade timmar för att klara välfärden?

 

 

 

Umeå 2014-04-23

 

 

Anders Ågren

Kommunalråd (M)

3 kommentarer

 1. Oberoende Politisk Bedömare

  Viktigt att i sammanhanget påpeka att Moderaterna sa exakt samma sak när det pratades om införandet av 40-timmars veckan istället för 48-timmars veckan.

  Och det gick ju rätt bra, eller hur Anders?

 2. LenaAndersson

  Ni Moderater har ju totalt missförstått 6-timmarsdagen och inser inte att ni har totalfel eftersom en sänkning av normalarbetstiden till 6 timmar per dag innebär att vi, Sverige, arbetar 6+6 alltså 12 timmar en normal arbetsdag, 7-13.30 och 13.30-20.00, istället för bara 8 timmar per arbetsdag, samtidigt som FLER arbetar istället för att vara arbetslösa och FLER orkar arbeta längre o därmed ta ut pension flera år senare! Sextimmarsdag innebär alltså att vi arbetar MER än idag, och det arbete som utförs blir mycket felfriare och ännu mycket mer innovativare eftersom vi orkar arbeta felfriare och innovativare när vi är utvilade och när vi har ett familjeliv med våra barn… utanför livet som anställd! Det är bättre att fler kan försörja sig själva än att ett fåtal bränner ut sig medan en växande befolkning och därmed alltfler arbetslösa tvingas leva på arbetslöshetsersättning/försörjningsstöd! Under Alliansens 8 års regerande så har antalet arbetslösa ÖKAT med cirka 100 000, 4:e kvartalet 2007 15-74 år antal arbetslösa 264 000 vilket innebär 5,5 % arbetslösa mot 4:e kvartalet 2013 15-74 år antal arbetslösa 378 000 vilket innebär 7,4 % arbetslösa, och ANTALET arbetslösa kommer att fortsätta öka så länge som normalarbetstiden inte korrigeras och låter fler kunna försörja sig själva!

 3. Marianne R Johansson

  Precis som med 8 timmarsarbetsdag är gamla konservativa Moderaterna mot sextimmars arbetsdag! Moderaterna är mot allting som kan vara bra för arbetarna, tänk om arbetarna får mer tid att ex syna politiken och engagera sig, inte bra, i alla fall inte för Moderaterna. Nu finns det ju faktiskt företag i Sverige som redan infört sextimmarsarbetsdag, och de är mycket nöjda!
  Men likväl som jag tror på sextimmarsarbetsdagen, både för välfärden, jämlikheten och samhällengagemanget, så tror jag att någonstans finns en gräns för hur kort arbetsdag vi faktiskt kan ha. Kanske går den gränsen vid sex timmar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.