Fullmäktige idag

Idag har vi kommunfullmäktigesammanträde i Umeå.

En fråga som snart ska diskuteras är socialdemokraternas önskan att införa sextimmarsdag med bibehållen lön inom Umeå kommun, på en eller flera arbetsplatser efter valet. Jag har ställt en enkel fråga till Holmlund om detta. Bifogas nedan:

 

Enkel fråga till kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund (S):

 

Sextimmarsdag är inte vad välfärden behöver!

Det verkar vara en trend att kommuner som styrs av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill införa försök med sex timmars arbetsdag. Så ska ske i Göteborg, och enligt uppgift så går Socialdemokraterna i Umeå till val på försök med införande av sex timmars arbetsdag med bibehållen lön inom kommunen. På en eller flera arbetsplatser.

Det är i så fall oansvarigt. För att klara av att finansiera välfärden på nuvarande nivåer behövs ökade skatteintäkter. Fler jobb, ökad produktivitet och fler arbetade timmar i ekonomin.

Konjunkturinstitutet har analyserat konsekvenserna av arbetstidsförkortning med bibehållen lön. Det skulle ”leda till lägre löner, försämrade trygghetssystem och lägre offentlig konsumtion. Servicenivån i skola, vård och omsorg och pensionerna skulle försämras och en stor del av den potentiella tillväxten skulle gå till att betala ökad ledighet i stället för till exempel ökade resurser till välfärden.”

Det här experimentet vill alltså S i Umeå genomföra på försök i den kommunala verksamheten efter valet i september.

Mina frågor till kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund (S) är:

 

1.      Du har ju tidigare varit uttalad motståndare till sådana förslag. Vad tycker du numera om idén med att införa arbetstidsförkortning inom Umeå kommun, med bibehållen lön?

2.      Anser du att det är ekonomiskt försvarsbart att dela på befintliga jobb? Borde det inte vara bättre att fokusera på fler nya jobb, och fler arbetade timmar för att klara välfärden?

 

 

 

Umeå 2014-04-23

 

 

Anders Ågren

Kommunalråd (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.