11,5 miljoner kr/år för Kvinnohistoriskt Museum

Den totala kostnaden för Kvinnohistoriskt Museum har länge diskuterats. I en interpellationsdebatt i mars 2013 hävdade jag att den bedömda totala driftskostnaden hade ökat betänkligt. Från 5 mkr, sedan upp till 8 mkr för att sedan nå över 11 mkr. För den uppgiften fick jag kritik från S-håll i fullmäktige. Men nu visar det sig att jag hade rätt. Efter KSAU förra veckan står det klart att den totala kostnaden blir 8 mkr, plus tillkommande 3,5 mkr för hyra och städ. Totalt 11,5 miljoner kr per år.

Betänk att det inledningsvis talades om 5 miljoner kr i drift per år. Vi moderater stod bakom den ursprungliga uppgörelsen i kommunfullmäktige om att Kulturväven bl.a. skulle innehålla ett nytt Kvinnohistoriskt museum. Men med tiden har projektet svällt, och Vänsterpartiet har drivit igenom en rejäl ökning, trots att det fortfarande är höljt i dunkel vad det ska vara för utställningar och annat i muséet. Förra året valde moderaternas representant att hoppa av styrgruppen. Det fungerade inte, och vi ville inte hållas ”gisslan” för ett arbete vi inte tror på. Vi ville att kontakt skulle tas med Västerbottens Museum, för att de skulle kunna ta över projektet. Låt de som kan frågan om muséer, också hantera frågan, var vår uppfattning.

Men projektet rullar vidare i oförminskad takt i kommunens regi. Från moderaterna och övriga Allianspartier föreslog vi i samband med antagandet av budget 2014 att vi helt enkelt stryker Kvinnohistoriskt Museum från det kommunala åtagandet. Verksamheten är heller inte igång, och då är det enklare att sätta stopp när vi måste prioritera i den kommunala budgeten.

Men lokalerna då, frågar vän av ordning? Ni har ju fortfarande kostnader för lokalytan i Väven? Sant! Ett vettigt förslag som genom åren har diskuterats på många håll är att flytta bl.a. Umeå Turistbyrån, destinationsbolaget Visit Umeå AB mfl från nuvarande lokalisering vid Renmarkstorget till Kulturväven.

Det är ett förslag som Nya Moderaterna i Umeå skulle önska att man skyndsamt tittade närmare på:  flytta Umeå Turistbyrå mfl till de lokaler som var tänkt för kvinnohistoriska museet i Kulturväven! Att vara lokaliserad i Kulturväven är ju ett kanonläge, och det är rimligt att turistbyrån finns på plats i vårt kommande givna besöksmål i centrum. Därmed skulle vi dessutom frigöra nuvarande fastighet vid Renmarkstorget som inte direkt är någon munter syn. Har ju funnits många idéer genom åren hur den delen vid Renmarkstorget kan användas och utvecklas. Då kan vi få fart på den diskussionen igen!

Således:

1. Avbryt arbetet med det planerade Kvinnohistoriskt museum. Minskar därmed kostnaderna för Umeå kommun med 8 mkr/år.

2. Se omgående över möjligheten att lokalisera Umeå Turistbyrå, Vist Umeå AB mfl till Kulturväven.

 

10 kommentarer

 1. Urban Bengtson

  Och…

  1. Avbryt arbetet med det planerade badhuset på kv Nanna. Minskar därmed kostnaderna för Umeå kommun med 30-40 mkr/år.

  2. Se omgående över möjligheten att lokalisera Umeå Turistbyrå, Vist Umeå AB mfl till ett badbygge.

  Nog vore det väl lika viktigt, än viktigare pga tiofalt ekonomiskt, att syna Nannabadplanerna på samma sätt. Se min blogg idag, http://blogg.vk.se/umeas-basta/, om ett SimGympaHus i idrottsläge och annat på kv Nanna.

 2. Kvinnlig umebo

  Äntligen någon som kommer med ett vettigt och rimligt förslag angående Kvinnohistoriskt museum! Anders, jag hoppas att du kan driva denna ståndpunkt vidare.
  Varför ska ett smalt museum av detta slag få ett toppläge vid älven? Varför ska ett sådant museum få så stora resurser?
  Det finns många andra verksamheter som FLER människor skulle besöka och som borde ha detta förstklassiga läge i Väven: Balettakademien, t.ex.
  Det lät också mycket logiskt att Umeå Turistbyrå hamnar i detta nya kulturhus som sannolikt blir en centralpunkt för turister.
  Ett smalt, nischat museum om kvinnohistoria (eller vad de nu ska visa) kommer ju inte att locka många turister till Umeå. Låt de få en lokal uppe vi Gammlia. Notera också att Kvinnohistoriskt museum har dock en inriktning klar, enligt uttalande i VK för någon månad sedan Ungefär så här:Om en besökare vill ha hjälp att protestera mot politiker och liknande, så ska musse

 3. Kvinnlig umebo

  Jättebra, Anders!!
  Äntligen någon som kommer med ett vettigt och rimligt förslag angående Kvinnohistoriskt museum! Jag hoppas att du kan driva denna ståndpunkt vidare!
  Varför ska ett smalt museum av detta slag få ett toppläge vid älven? Varför ska ett sådant museum få så stora resurser?
  Det finns många andra verksamheter som FLER människor skulle besöka och som borde ha detta förstklassiga läge i Väven: Balettakademien, t.ex.
  Det lät också mycket logiskt att Umeå Turistbyrå hamnar i detta nya kulturhus som sannolikt blir en centralpunkt för turister.
  Ett smalt, nischat museum om kvinnohistoria (eller vad de nu ska visa) kommer ju inte att locka många turister till Umeå. Låt de få en lokal uppe vi Gammlia.
  Notera också att Kvinnohistoriskt museum har dock en inriktning klar, enligt ett uttalande i VK för någon månad sedan – ungefär så här lät det: Om en besökare vill ha hjälp att protestera mot politiker och liknande, så ska museet hjälpa till och vara ett stöd i detta…
  Är det verkligen denna verksamhet kommunen vill ha i Väven? Politiker: Gör en pudel och lägg ned/flytta Kvinnohistoriskt museum!!
  /42-årig kvinna

 4. Pingback: Jag håller med Anders Ågren! | PEDER WESTERBERG FOLKPARTIET

 5. Micke

  Tror du att kostnaden kommer stanna vid 11,5 miljoner. Eller kommer kostade öka ännu mer när man faktiskt börjar bestämma vad de ska innehålla?

 6. Marianne Hägglund

  Jag har aldrig förstått vad vi ska ha ett kvinnohistoriskt museum till,
  men det verkar ju INGEN annan heller fatta.Snacka om att kasta pengarna i sjön.
  Men feministerna lär gapa sig hesa om det avbryts, men det gör inget ,tycker jag./Marianne

 7. Thomas

  Bra där! Men se till att stoppa det vansinniga Nannabadet också. Så har du min röst och många andras i valet.

 8. Positiv till museet

  Jag kan förstå att bygget av museet är dyrt. Jag kan också förstå att manga är upprörda, eftersom planeringen av museet har varit som en bergodalbana.
  MEN hur i hela friden kan ni som kommenterat inte vilja ha ett kvinnohistoriskt museum? Kvinnan har under historien blivit neglegerad ett kulturarv pågrund av sitt kön.. Att saga nej till ett museum som lyfter fram och diskuterar kvinnan i relation till hennes historia och tillhörighet i denna, är ju som att trampa på dina systrar som kämpat för att du ska få ett mer jämstallt liv än de har haft.

  Feminismen behövs mest för dom som inte förstår att de behöver den!

 9. Gun-Britt Johansson

  Måste säga några ord angående inlägget och kommentarerna ovan, Först ett tack för att du vågar lyfta en (politiskt) obekväm fråga. Umeå är nämligen ganska åsiktshomogent, vilket gör att det är ett vågspel att ha en avvikande uppfattning, särskilt i valtider.

  Men efter detta tack kan jag inte bidra med mera medhåll eftersom jag inte har tilltäckligt med underlag för att veta om det kommer att bli bra eller inte. Om muséet kommer att synliggöra vanliga människors/kvinnors historia eller om det tillrättaläggs inom genushistoriskt och vetenskapligt styrda ramar. Det vore ju kul om t.ex. gamla handarbetsformer som börjar glömmas kunde uppmärksammas, och kvinnors vardagsliv i övrigt.

  Sedan ett ord till Urban Bengtsson. Att jämställa det här med badhusbygget är ju löjeväckande! Badhuset har diskuterats i minst 15 år och under den långa tiden har mynten tickat till förmån för Umeå i ett gammalt slitet badhus. Det bör ju ha intjänats redan under väntetiden. Dessutom finns det väldigt många som är betjänta av ett badhus.

  Jag kan alltså inte ställa mig vare sig för eller emot kvinnomuséet, men jag ställer mig för dig som lyfter frågan och offentlggör kostnadsbilden. Det är angeläget att kulturella satsningar når breda lager av människor och inte bara en inövad kulturelit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.