Fel att skjuta upp beslutet om kommunens budget

I gårdagens VK och Folkbladet skrev vi Alliansgruppledare om det olyckliga i att S och V beslutade att skjuta fram budgetbeslutet från juni till efter sommaren. Andra året i rad nu.

 

Fel att skjuta upp beslutet om kommunens budget!

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet styr gemensamt i Umeå sedan valet 2010. Nyligen meddelade dessa partier att beslutet om kommunens budget för andra året i rad skjuts framåt i tiden. Det är mycket olyckligt!

Normalt tas beslutet om kommunens budget av fullmäktige i juni, men nu har de styrande flyttat fram budgetbeslutet tills i augusti. Att döma av vänsterpartiets uttalanden kan det emellertid lika gärna bli så att man skjuter på det tills efter valet.  Det är olyckligt av flera skäl. En kommun måste styras i såväl goda som dåliga ekonomiska tider!

Umeå kommun står inför ett besvärligt ekonomiskt läge. Efter en lång rad av rekordår, där kommunen gjort stora överskott så har situationen förändrats. Förändringar i kommunala utjämningssystemet, mindre intäkter från vattenkraften, stora investeringsbehov, volymökningar inom för- och grundskola samt äldre- och handikappomsorgen är några av de faktorer som påverkar det ekonomiska läget.

Nu har alltså (S) och (V) beslutat sig för att även detta år skjuta fram budgetbeslutet. Det är helt fel väg att gå. De borde ha lärt sig av misstaget från föregående år, men istället upprepar man det hela. Låt oss vara tydliga på denna punkt. Möjligen kan regeringen tillskjuta mer pengar till kommunsektorn i samband med höstbudgeten, men ingen tror att det kommer innebära några större förändringar. Att sitta och vänta på att regeringen ska lösa Umeå kommuns ekonomiska problem håller faktiskt inte. Det är vi kommunpolitiker som måste ta ansvar för kommunen, i så väl goda som mindre goda ekonomiska tider. Att skjuta upp beslutet i detta läge – när vi står inför tuffa utmaningar – innebär bara att man skjuter fram jobbiga men nödvändiga beslut några månader.

När kommunfullmäktige år 2003 valde att tidigarelägga budgetbeslutet från i november till i juni, var det just för att det var viktigt med tidiga och tydliga besked om vad som gäller för kommunens verksamheter för kommande år. Tar man beslutet i juni, så hinner verksamheterna genomföra alla förberedelser, så att de kan träda i kraft snabbt efter årsskiftet. Därmed får exempelvis nödvändiga besparingar den effekt som är avsedd. Denna ordning har fungerat mycket väl under dessa år. Tas beslutet så sent som i oktober eller november förskjuts processen och verksamheterna får inte samma tid att ställa om sig utifrån nya ekonomiska förutsättningar.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet skjuter bara problemen framför sig, när de väljer den här vägen. Det förvärrar tyvärr bara den ekonomiska situationen och nödvändiga beslut försenas. Men syftet är förmodligen att slippa bekänna färg innan valet den 14 september.

Umeås partier och lokala förtroendevalda måste kunna ta beslut i såväl goda som dåliga ekonomiska tider. Det handlar om att kunna ta ansvar: styr eller hoppa av!

 

Anders Ågren

Kommunalråd (m)

 

Peder Westerberg

Gruppledare (fp)

 

Mattias Larsson

Gruppledare (c)

 

Veronica Kerr

Gruppledare (kd)

 

2 kommentarer

  1. Inge-Bert Täljedal

    Att budgetbeslutet skjuts upp till augusti kan knappast sägas vara odemokratiskt. Däremot vore det skandalöst från demokratisk synpunkt om de politiska partierna inte skulle offentliggöra sina ekonomiska bedömningar och planer före valet. Om man förtroende ska kunna rösta på ett parti, måste det rimligen tala om hur det vill balansera kommunens budget under de närmast kommande åren (krävs verksamhetsnedskärningar, skattehöjningar?), och vilka verksamhetsförändringar (neddragningar och utökningar) i stort som partiet vill genomföra. Det kravet kan man som väljare ställa med stort fog på alla partierna, både de som ingår i den nu formellt styrande majoriteten och de som utgör den formella oppositionen. Det ska bli spännande att följa såväl ”allians”-gruppledarnas som S:s V:s, Mp:s, Ap:s och Fi:s bidrag till att göra den kommunala valrörelsen informativ i detta asvseende.

  2. @nders

    Det begås många fel i den här staden.

    Badhusbygget är ett av de största.

    Där kan vi prata om fel investerade slantar.
    Ska vi nu bygga ett badhus ska det vara ett ställe som slår alla befintliga badhus och som gör att alla i hela landet vill besöka Umeås nya badhus.
    Vi behöver ingen blek kopia av andra städers äventyrsbad.

    Lägg ner detta bygge och satsa på viktigare saker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.